c S

Kmetijski ministri EU o reformi skupne ribiške politike

19.07.2011 08:25 Bruselj, 19. julija (STA) - V Bruslju se bodo danes sestali kmetijski ministri EU, med njimi slovenski minister Dejan Židan. V ospredju bo razprava o reformi skupne ribiške politike, ki jo je minuli teden predlagala Evropska komisija.

Komisija je predlagala reformo, v skladu s katero naj bi EU v prihodnosti zagotovila preživetje ribjih staležev in ribičev ter zaustavila čezmerni ribolov in izčrpavanje staležev rib, saj naj bi do leta 2015 pri vseh staležih rib dosegli trajnostne ravni.

Komisija predlaga decentraliziran pristop k upravljanju ribištva na podlagi znanstvenih dognanj po posamezni regiji in morskem bazenu ter uvedbo boljših standardov upravljanja v EU in na mednarodni ravni na podlagi sporazumov o trajnostnem ribištvu.

Poleg tega bo poljsko predsedstvo na zasedanju predstavilo svoj delovni program, ministri pa bodo tudi izmenjali mnenja o ukrepih za promocijo kmetijskih proizvodov in obveščanje o njih, evropski strategiji z večjo dodano vrednostjo za promocijo okusov Evrope.

Sicer pa bodo kmetijski ministri na zadnjem rednem mesečnem zasedanju pred poletnimi počitnicami razpravljali še o energetski uporabi biomase iz kmetijstva kot pomembnega elementa skupne kmetijske politike.