c S

Državni svetniki danes o vetu na zakon o državnem tožilstvu in zakon o davku na bilančno vsoto bank

19.07.2011 10:07 Ljubljana, 19. julija (STA) - Državni svetniki bodo danes odločali o odložilnem vetu na zakon o državnem tožilstvu in zakon o davku na bilančno vsoto bank. Veto na prvi zakon predlaga komisija za državno ureditev, veto na zakon o davku na bilančno vsoto bank pa zahteva interesna skupina kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev.

Komisija za državno ureditev predlaga odložilni veto, saj meni, da je zakon preobsežen in prenormiran. Poleg tega ocenjujejo, da zakon podreja državno tožilstvo izvršni veji oblasti. Pomisleke imajo tudi glede sestave in imenovanja državnotožilskega sveta.

Ne strinjajo se niti s spremembo ureditve skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala v specializirano državno tožilstvo. Pripombe imajo tudi na rok začetka veljavnosti in uporabe zakona.

Svetniki bodo na predlog interesne skupine kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev odločali tudi o vetu na zakon o davku na bilančno vsoto bank, ki ga je DZ sprejel minuli teden in katerega cilj je predvsem spodbuditi kreditiranje gospodarstva s strani bank.

Med razlogi za zahtevo po ponovnem odločanju o zakonu predlagatelji navajajo to, da je bil zakon sprejet kljub nasprotovanju Banke Slovenije in Združenja bank Slovenije. Menijo tudi, da bi davek za banke predstavljal dodaten strošek in da bi pripeljal do neenake obravnave bank, ki se osredotočajo bolj na posojanje prebivalstvu.