c S

Britanci blokirali načrte za vzpostavitev skupnega obrambnega poveljstva EU

19.07.2011 08:21 Bruselj, 18. julija (STA) - Velika Britanija je danes v Bruslju blokirala načrte za vzpostavitev skupnega obrambnega poveljstva EU. To možnost je predlagala visoka zunanjepolitična predstavnica unije Catherine Ashton v poročilu o prihodnosti skupne varnostne in obrambne politike EU.

"Jasno sem povedal, da se ne bomo strinjali s takšnim stalnim poveljstvom," je dejal britanski zunanji minister William Hague. Stališče je utemeljil z besedami, da bi bilo to podvajanje struktur zveze Nato.

Ashtonova je dejala, da nasprotovanje Velike Britanije "ni presenečenje", saj je bilo tako tudi stališče prejšnjih britanskih vlad, a da je vendarle treba razpravljati o takšnih možnostih, četudi se države članice odločijo, da jih zavrnejo.

Velika Britanija je nasprotovala, da se ta možnost posebej omenja in po dolgem usklajevanju sklepi o tem na koncu niso bili sprejeti, tako smo ostali samo pri poročilu, pa je dejal slovenski zunanji minister Samuel Žbogar.

To, da ena od članic unije takšnega poveljstva v prihodnosti ne vidi, po Žbogarjevih besedah nakazuje, kakšne bodo razprave o skupni varnostni in obrambni politiki EU v prihodnje.

Večina držav članic EU je sicer takšnemu poveljstvu naklonjena - med najglasnejšimi zagovornicami so Francija, Nemčija in Poljska, a za odločitev zanj mora EU sprejeti s soglasjem.

Omenjena trojica je sicer Ashtonovo pozvala, naj na podlagi svojega poročila nadaljuje prizadevanja za skupno obrambno politiko.

Poleg tega so te tri države pripravile skupno izjavo, v kateri so zapisale, da želijo oživitev evropske obrambne politike, ki je še sploh pomembna v kontekstu omejevanja nacionalnih izdatkov za obrambo.