c S

Kabinet premiera Tanku odgovarja glede arbitražnega sporazuma

19.07.2011 08:20 Ljubljana, 18. julija (STA) - Iz kabineta premiera Boruta Pahorja so danes sporočili, da bo vlada na poslansko vprašanje vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka glede arbitražnega sporazuma odgovorila v roku, ki ga določa poslovnik DZ. Kljub temu pa so pojasnili, da sta strani sporazum registrirali pri ZN brez priložitve kakršnih koli dokumentov, pridržkov, izjav ali ugovorov.

Kot so pojasnili v sporočilu za medije, je Tanku vsa zahtevana dokumentacija na voljo na vpogled na zunanjem ministrstvu skladno z veljavnimi predpisi. Vlada poslancem v skladu z zakonom ne odreka vpogleda v dokumentacijo glede izmenjave not o ratifikaciji, niti glede ratifikacije arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško, so dodali.

Vendar pa vlada ne sme kršiti slovenske zakonodaje ter diplomatskih običajev in prakse. Poziv Tanka za posredovanje omenjene dokumentacije javnosti je v nasprotju z diplomatsko prakso in z zakonom o zunanjih zadevah, ki v členu 45 a določa obveznost varovanja dokumentov, če bi njihovo razkritje škodovalo mednarodnim odnosom ali interesom Slovenije.

Tanko je zaradi "izjemne pomembnosti postavljenega vprašanja" pred dnevi premiera Pahorja pozval k takojšnjemu odgovoru na njegovo pisno poslansko vprašanje z 29. junija, kot "rok" pa določil današnji dan. Ob tem je vlado pozval, naj do današnjega dne parlamentu in javnosti posreduje vse dokumente, posredovane ob registraciji arbitražnega sporazuma v ZN ali ob izmenjavi not. Napovedal je, da bodo v nasprotnem primeru "proučili sprožitev ustavnih možnosti, potrebnih za zavarovanje interesov Slovenije, vključno z ustavno obtožbo".

Tanko je poslanskem vprašanju vlado spraševal, ali so bili ob izmenjavi not k arbitražnemu sporazumu ali ob registraciji tega sporazuma v Združenih narodih dodani še kaki dokumenti ali priloge.

Dokler slovenska javnost ne dobi odgovora na to vprašanje, po oceni Tanka "ne moremo sodelovati pri nobeni aktivnosti v zvezi z arbitražnim sporazumom, kar vključuje tudi izbor slovenskega arbitra". Vlado je še pozval, naj se do nadaljnjega vzdrži kakršnihkoli aktivnosti v zvezi z arbitražnim sporazumom.

Iz kabineta premiera so danes pojasnili, da "je bil postopek sklepanja arbitražnega sporazuma zaključen z ratifikacijo v državnem zboru Republike Slovenije, izmenjavo ratifikacijskih listin ter registracijo pri generalnem sekretarju ZN, ki je bila izvedena 25. maja 2011, brez priložitve kakršnih koli dokumentov, pridržkov, izjav ali ugovorov".

Sedaj so v fazi izvajanja sporazuma, kjer so edine aktivnosti vlade povezane s pripravo zagovora in zbiranjem dokumentacije, ki jo pripravlja posebna skupina strokovnjakov. Arbitražni sporazum velja v besedilu, kot ga pozna slovenska javnost in je objavljen v uradnem listu, za njegovo razlago pa je pristojno izključno arbitražno sodišče, kar izhaja neposredno iz sporazuma.

Dodali so še, da je na podlagi zakona o predlaganju kandidatov iz Slovenije za mednarodna sodišča ministrstvo za pravosodje objavilo javni razpis za zbiranje kandidatov za slovenskega člana arbitražnega sodišča v roku 15 dni od nastopa razlogov za razpis. Kandidata bo nato predsednik republike predlagal v izvolitev DZ.

Poudarili so še, da je arbitražni sporazum začel veljati 29. novembra 2010 in je torej veljavna mednarodna pogodba, ki obvezuje državo na podlagi 8. člena slovenske ustave. Vlada je torej dolžna skrbeti za njeno izvajanje. Tankov poziv k vzdržnosti od kakršnihkoli aktivnosti v zvezi z arbitražnim sporazumom pa je v nasprotju z načeli pravne države in slovenskim pravnim redom.

Iz kabineta so sicer sporočili, da bo vlada na pisno poslansko vprašanje odgovorila v 30 dneh, tako kot to določa poslovnik DZ, saj ni tehtnih razlogov za skrajšanje tega roka. Zaradi pomena teme pa se je kljub temu odločila posredovati omenjena pojasnila.