c S

Zaradi afere odstopil še drugi človek londonske policije

19.07.2011 08:17 London, 18. julija (STA) - Po dostopu načelnika londonske policije Paula Stephensona je zaradi afere, povezane z vdiranjem v telefone, danes odstopil še njegov pomočnik John Yates, ki je leta 2009 zavrnil vnovično odprtje preiskave zaradi vdiranja v telefone s strani tabloida News of the World.

Iz Scotland Yarda so danes sporočili, da je Yates ponudil svoj odstop, ki so ga sprejeli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Do njegovega odstopa prihaja po tem, ko je v nedeljo zvečer odstopil načelnik londonske policije in s tem najvišji policijski uslužbenec v Veliki Britaniji Paul Stephenson.

Stephensonu očitajo, da sta z ženo januarja sprejela brezplačno bivanje v luksuznih toplicah, ki jih je promoviralo podjetje nekdanjega namestnika urednika pri News of the World Neila Wallisa. Slednjega je policija aretirala pretekli teden. Dva meseca po tem, ko je odšel s tabloida News of the World, je sicer Wallis leta 2009 začel delati kot svetovalec policije.

Kot je poročal britanski BBC, je do odstopa Yatesa prišlo, potem ko so ga obvestili, da ga bodo suspendirali zaradi preiskave o njegovem odnosu z Wallisom, ki naj bi ga predlagal za svetovalca policije.

52-letnega Yatesa je sicer minuli teden parlamentarni odbor že zaslišal o razlogih, zakaj je leta 2009 zavrnil vnovično odprtje preiskave zaradi vdiranja v telefone s strani tabloida News of the World. Takrat je ocenil, da ni dokazov, ki bi upravičili preiskavo. V preiskavi pred tem pa so ugotovili, da sta odzivnikom znanih ljudi prisluškovala novinar in zasebni detektiv. Yates je na zaslišanju izrazil obžalovanje, krivdo pa pripisal tabloidu, ker ni želel sodelovati, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Britanski premier David Cameron je medtem danes pozval parlament, naj se v sredo sestane na nujni seji, na kateri bi obravnavali afero vdiranja v telefone in s tem povezano podkupovanje policije. Parlament bi sicer moral počitnice začeti po torkovem zaslišanju lastnika sedaj že razpuščenega tabloida News of the World, medijskega mogotca Ruperta Murdocha in njegovega sina Jamesa.

Cameron je omenjeno dejal med obiskom v Južnoafriški republiki, ki ga je s štirih skrajšal na dva dni zaradi vse več vprašanj vladi zaradi tesnih odnosov z Murdochovimi mediji.

Vodja opozicijskih laburistov Ed Miliband je med drugim menil, da mora Cameron odgovoriti na vrsto vprašanj o njegovih odnosih z bivšo izvršno direktorico News Internationala Rebekah Brooks, Jamesom Murdochom in Andyjem Coulson, bivšim urednikom News of the World, ki ga je Cameron najel za svojega tiskovnega predstavnika. Njegov namestnik je bil Wallis. Coulson je s položaja odstopil januarja letos in je eden od desetih ljudi, ki so jih doslej prijeli v okviru afere.

Po poročanju medijev naj bi Cameron, takrat še samo vodja konservativcev, leta 2008 letel z Murdochovim zasebnim letalom na zasebne pogovore in zasebne zabave z Murdochom na njegovi jahti. Kot premier pa naj bi se 26-krat sestal s predstavniki vodstva Murdochove News Corporation.