c S

Na zavodu doslej 588 delavcev SCT

19.07.2011 08:13 Ljubljana, 18. julija (STA) - Pri Zavodu RS za zaposlovanje se je od 8. do 15. julija prijavilo 588 nekdanjih delavcev podjetja SCT v stečaju, ki bodo prvo denarno nadomestilo prejeli 12. avgusta, so danes sporočili z zavoda. Po stečaju družbe je odpoved zaposlitve 21. in 22. junija dobilo 740 delavcev, rok za prijavo na zavod pa je 30 dni, torej do 21. in 22. julija.

Zavod za delavce organizira srečanja z delodajalci, ki zaposlujejo delavce s tovrstnimi poklici, ter jih napotuje na prosta delovna mesta v gradbeništvu.

Večina od omenjenih 588 delavcev se je pri zavodu prijavila prejšnji teden v zanje posebej organiziranih terminih. Število prijavljenih še ni dokončno, saj je rok za prijavo 30 dni od prenehanja obveznega zavarovanja - delavci so odpovedi delovnega razmerja prejeli 21. in 22. junija.

Med prijavljenimi delavci je 370 državljanov Slovenije. 167 je državljanov BiH, med katerimi jih ima 12 začasno prebivališče, tako da jim bo pravica do denarnega nadomestila mirovala do ratifikacije sporazuma o socialnem zavarovanju v BiH. 43 delavcev je državljanov Hrvaške, preostali pa so državljani Srbije, Črne gore, Kosova in Bolgarije. Delavci imajo večinoma poklicno izobrazbo in so v povprečju stari od 40 do 55 let.

Pri zavodu prijavljeni nekdanji delavci SCT bodo prvo denarno nadomestilo za julij prejeli 12. avgusta. Prve tri mesece bo višina nadomestila 80 odstotkov osnove (povprečna mesečna plača, prejeta v obdobju osmih mesecev pred mesecem nastanka brezposelnosti), v naslednjih mesecih pa 60 odstotkov osnove. Delavci bodo nadomestilo glede na dobo zaposlitve prejemali od treh do 25 mesecev.

Prijavljeni delavci so se prejšnji teden srečali s sedmimi delodajalci, ki bodo zaposlovali zidarje, fasaderje, izvajalce suhomontažne gradnje, varilce, ključavničarje ter delavce v avtomobilski proizvodnji. Gre za okoli 70 prostih delovnih mest. Srečanja delavcev z delodajalci s področja gradbeništva se bodo nadaljevala vse poletje, ker je tudi dela na tem področju v tem času največ, pravijo na zavodu.

Zavod ugotavlja, da se je letos povpraševanje po delavcih najbolj povečalo prav v gradbeništvu (za 45,5 odstotka), delodajalci iz te panoge so letos prijavili 17.407 prostih delovnih mest.

Junija so delodajalci s področja gradbeništva prijavili 3147 prostih delovnih mest, kar je 37,1 odstotka več kot junija lani. Trenutno je največje povpraševanje po zidarjih, tesarjih, fasaderjih in delavcih za preprosta dela pri visokih gradnjah.