c S

Na Madžarskem oprostili obtoženca za vojne zločine v Srbiji

18.07.2011 14:14 Budimpešta, 18. julija (STA) - Sodišče v Budimpešti je danes oprostilo 97-letnega Sandorja Kepira, ki je bil obtožen vojnih zločinov v Vojvodini med drugo svetovno vojno, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nekdanji pripadnik madžarske žandarmerije Kepiro je bil obtožen, da je leta 1942 v Novem Sadu ubil štiri ljudi in sodeloval pri poboju kakih 30. V procesu je priznal sodelovanje v napadu, zanikal pa je vsakršno odgovornost za poboje.

Vztrajal je, da je bila njegova naloga zgolj nadzorovati identifikacijo zajetih oseb, ter trdil, da za poboj ni vedel, dokler ni bil ta izveden. V omenjenih pobojih madžarskih sil v Novem Sadu naj bi bilo ubitih okoli 800 Srbov in 400 Judov.

Kepiro se je leta 1996 po več desetletjih bivanja v Argentini - tja je pobegnil leta 1948 - vrnil na Madžarsko in je bil na seznamu najbolj iskanih nacističnih zločincev centra Simona Wiesenthala. Na zahtevo omenjenega centra je Madžarska tudi vnovič začela postopek proti njemu.

Na Madžarskem so mu sicer zaradi dogodkov v Novem Sadu sodili že v letih 1942 in 1944, in sicer zaradi kršenja žandarmerijskega kodeksa. Obsojen je bil na deset let zapora, vendar je bila sodba ob nemški zasedbi Madžarske leta 1944 razveljavljena in Kepira so izpustili ter mu vrnili vse čine.

Leta 1946 je bil v Avstriji zaradi vojnih zločinov v odsotnosti obsojen na 14 let zapora.

Branje razsodbe na sodišču v Budimpešti se bo nadaljevalo v torek, saj je 97-letnik zelo slaboten in lahko ostane skoncentriran le 45 minut.