c S

Bruselj odobril državno pomoč za Hypo Real Estate

18.07.2011 14:14 Bruselj, 18. julija (STA) - Evropska komisija je danes odobrila državno pomoč nemški banki Hypo Real Estate (HRE) v skupni višini 175 milijard evrov. V Bruslju so prepričani, da bo načrt prestrukturiranja zagotovil dolgoročno vzdržnost banke in ne bo omejeval konkurence na bančnem trgu. Bilančna vsota banke bo sicer ob koncu leta za 85 odstotkov manjša kot ob koncu 2008.

Kot so zapisali v Evropski komisiji, bo prestrukturiranje HRE oziroma njene krovne banke pbb Deutsche Pfandbriefbank poleg zagotovitve dolgoročne vzdržnosti banke omogočil tudi ustrezen prispevek nekdanjih lastnikov HRE k stroškom prestrukturiranja, državna pomoč pa bo imela le omejene učinke na konkurenco na bančnem trgu v EU.

Vse poslovne dejavnosti bodo postopno ugasnile, z izjemo dejavnosti pbb Deutsche Pfandbriefbank, ki je nastala junija 2009 ob državnem prevzemu HRE z združitvijo Hypo Real Estate in irske enote Depfa bank. Banka ima sedež v Münchnu, dejavna pa je na področju javnih investicij in financiranja nepremičnin.

Ob koncu letošnjega leta bo tako bilančna vsota pbb Deutsche Pfandbriefbank predstavljala le še 15 odstotkov bilančne vsote skupine HRE ob koncu leta 2008.

V skladu z načrtom prestrukturiranja bo na bančnem trgu dejavna le krovna banka v skladu s svojima dvema osnovnima dejavnostma, poleg dejavnosti HRE bodo postopoma ugasnile tudi dejavnosti banke Depfa, obsežne slabe naložbe, ki so leta 2008 skoraj potopile HRE, pa bodo v okviru posebne slabe banke počasi likvidirane.

Kot je danes poudaril evropski komisar za konkurenco Joaquin Almunia, se z današnjo odločitvijo zaključuje eden najbolj eklatantnih primerov državne pomoči iz minule finančne krize.

HRE je v času krize prejela za 145 milijard evrov državnih jamstev za pridobivanje likvidnosti, 20 milijard evrov je odpadlo na pomoč pri soočanju z bremenom slabih naložb, za 10 milijard evrov pa je bilo kapitalske injekcije, pri čemer je večino sredstev prejela slaba banka, ki se ukvarja z reševanjem bremena slabih naložb.

HRE je v letu 2008 zabeležila 5,461 milijarde evrov izgube, v veliki meri zaradi težav v njeni irski enoti Depfa Bank, ki je utrpela visoke izgube zaradi tveganih naložb v ZDA. Nemška vlada je nato rešila banko pred propadom, saj se je bala, da bi njen zlom povzročil podoben pretres, kot se je lani zgodil v ZDA po zlomu investicijske banke Lehman Brothers.