c S

EU ni zadovoljna z razlogi Danske za krepitev nadzora na mejah

18.07.2011 14:13 Bruselj, 18. julija (STA) - Evropska komisija je danes sporočila, da za zdaj ni zadovoljna z utemeljitvami Danske za izvajanje poostrenega carinskega nadzora na mejah, zato bo okrepila spremljanje izvajanja teh ukrepov. V komisiji so nad razmerami zaskrbljeni, ker niso dobili "ustreznih odgovorov na svoja vprašanja".

Strokovnjaki komisije so minuli četrtek in petek preverjali izvajanje okrepljenega carinskega nadzora na mejah Danske z Nemčijo in Švedsko, notranjih mejah v schengenskem prostoru. Ta misija je del dialoga komisije z danskimi oblastmi glede izvajanja teh spornih ukrepov.

"V prvi oceni so strokovnjaki poročali, da z danske strani niso mogli dobiti zadovoljivih utemeljitev za krepitev nadzora na notranjih mejah," so danes sporočili v Evropski komisiji.

Strokovnjaki so pojasnili, da ocena tveganja, ki naj bi upravičila okrepljen nadzor, ni zadostna, da osebe, ki izvajajo nadzor, nimajo dovolj jasnih navodil, kako naj ga izvajajo, ter da ni ustreznega mehanizma poročanja o številu kontrol in rezultatih okrepljenega nadzora.

Komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström, ki usklajuje dialog z danskimi oblastmi, je zaskrbljena. "Naša misija žal ni dobila ustreznih odgovorov na naša vprašanja," je dejala.

Zaskrbljenost nad skladnostjo danskih ukrepov s pravili EU, vključno s schengenskim sporazumom, sploh s temeljnimi svoboščinami - prostim gibanjem oseb in prostim pretokom blaga in storitev, tako po njenih navedbah ostaja.

Danska mora z dejstvi dokazati, da resnost razmer upravičuje vzpostavitev nadzora, ki lahko vpliva na prost pretok blaga, storitev in oseb na notranjih mejah z Nemčijo in Švedsko, je poudarila komisarka.

Pojasnila je, da so danskim oblastem že poslali pismo, v katerem zahtevajo nadaljnja pojasnila. Razmere po njenih besedah zahtevajo tudi okrepitev spremljanja izvajanja nadzora, tudi nadaljnje obiske na terenu, če bo to potrebno.

"Komisija ne bo oklevala z uporabo vseh sredstev, ki jih ima na voljo, da zagotovi prost pretok blaga, storitev in oseb ter popolno spoštovanje zakonodaje EU," je opozorila komisarka.

Komisija naj bi poročilo misije danes predstavila tudi notranjim ministrom EU na neformalnem zasedanju v poljskem kraju Sopot blizu Gdanska.

Poljska, ki je s 1. julijem prevzela polletno predsedovanje EU, je v zadnjih tednih večkrat izrazila zaskrbljenost zaradi potez, kakršna je danska, češ da te slabijo delovanje EU.

Danska naj bi sicer okrepljen nadzor izvajala "na nekaterih mestih na podlagi analiz tveganja", kar naj ne bi bilo v nasprotju s schengenskimi pravili, ki prepovedujejo "sistematičen nadzor" na notranjih mejah.

Danska je okrepljen nadzor na mejah z Nemčijo in Švedsko začela izvajati 5. julija. Dodatni cariniki izvajajo nadzor s ciljem zajezitve čezmejnega kriminala.