c S

Suvorov od Žekša prevzel vodenje službe za lokalno samoupravo

18.07.2011 12:50 Ljubljana, 18. julija (STA) - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Boštjan Žekš, ki je tri mesece opravljal naloge ministra za lokalno samoupravo in regionalno politiko, je danes predal posle državnemu sekretarju Bojanu Suvorovu, ki prevzema vodenje službe vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko (SVLR).

Suvorov se je ob primopredaji poslov sprva zahvalil Žekšu za predanost pri vodenju službe v preteklih mesecih. Kot je dejal, prvi občutki kažejo, da službo prejema v dobri kondiciji, s kompetentnim timom, velik del tega pa je po njegovem mnenju tudi Žekševa zasluga.

Napovedal je, da bo nadaljeval in še poglabljal dialog z župani ter s predstavniki lokalnih skupnosti. Tako ga že kmalu čaka precej pomembna tematika, in sicer priprava rebalansa za leto 2012 in priprava proračuna za leto 2013, je pojasnjeval svoje prihodnje naloge.

Pravi, da službo čaka dosti dela tudi na področju regionalne politike. Kot je dejal, je vesel, da je bil lani sprejet zakon o spodbujanju skladnega in regionalnega razvoja, ki je po njegovem prepričanju korak v pravo smer. Tako bo sedaj pozornost namenil pripravi podzakonskih aktov in uspešnemu izvajanju slovenskega regionalnega razvoja.

Omenil je tudi, da je Evropska komisija prejšnji teden objavila zadnje podatke o uspešnosti črpanja evropskih kohezijskih sredstev, kjer se je Slovenija uvrstila na šesto mesto med članicami EU oz. za pet mest bolje kot v preteklih treh mesecih.

Kljub temu bi želel v svojem obdobju vodenja službe fokus diskusij črpanja premakniti s samih številk na vsebino. "Danes v glavnem govorimo o tem, koliko odstotkov smo izčrpali, ne govorimo pa o tem, kaj smo s tem denarjem naredili; koliko mest je bilo odprtih, koliko se je povečala pretočnost na slovenskih avtocestah iz investicij, ki so bile izvedene tudi z evropskim kohezijskim skladom," je dejal.

Kot tretji cilj pa je izpostavil evropsko teritorialno sodelovanje, kjer Slovenija nastopa v štirih čezmejnih programih. Vsi ti projekti prispevajo k lokalnemu in regionalnemu razvoju, Suvorov pa ocenjuje, da so ti projekti in programi dobro plasirani v službi lokalne samouprave in regionalne politike.

Žekš pa je ob primopredaji poudaril, da stvari na SVLR dobro tečejo. Kot pravi, so v službi zaposleni sposobni uradniki, ki dobro delajo. Prepričan je tudi, da bodo "z novim vodstvom, ki bistveno več ve o tej stvari, kot sem jaz vedel, šle stvari dobro naprej".