c S

Zaradi nekdanjega častnika KGB spor med Litvo in Avstrijo

18.07.2011 11:49 Dunaj/Vilnius, 18. julija (STA) - Med Avstrijo in Litvo se zaostruje spor, v središču katerega je nekdanji častnik zloglasne sovjetske obveščevalne službe KGB. Uradni Vilnius je namreč zaradi odločitve avstrijskih organov pregona, da Mihaila G., ki ga v Litvi iščejo kot vojnega zločinca, izpustijo iz zapora, svojega veleposlanika na Dunaju poklical domov na posvetovanja.

62-letnega Mihaila G. so avstrijske oblasti aretirale v četrtek na dunajskem letališču Schwechat. Ker pa so bile obtožbe Litve, na osnovi katerih je bil za Mihailom izdan evropski zaporni nalog, po navedbah avstrijskega zunanjega ministrstva "preveč nejasne", so ga nato iz "povsem pravnih razlogov" izpustili, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Litovski premier Andrius Kubilius je Avstriji zato očital "nespoštovanje evropske solidarnosti", litovska predsednica Dalia Grybauskaite pa ocenila, da gre za "politično neutemeljeno" ravnanje, ki spodkopava sodelovanje na področju pravosodja med državami članicami EU. Litovsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da je svojega veleposlanika na Dunaju poklicalo domov na posvetovanja.

Avstrijski zunanji minister Michael Spindelegger po drugi strani vztraja, da je spor z Litvo s pravnega vidika zaključen. Kot je ponovil danes ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU v Bruslju, je Avstrija pravna država z neodvisnim pravosodjem. Ker Litva ni pravočasno posredovala dokumentov s konkretnimi obtožbami na račun Mihaila G., ga je avstrijsko državno tožilstvo pač moralo izpustiti, je pojasnil.

Po trditvah litovskih oblasti je Mihail G. glavni odgovorni za krvave dogodke v litovski prestolnici 13. januarja 1991. Takrat je bilo v napadu posebne enote sovjetske vojske Alfa, ki ji je poveljeval obtoženi, na televizijski stolp v Vilniusu ubitih 14 civilistov.