c S

Na Hrvaškem prekinili iskanje Bilićeve na terenu

18.07.2011 11:49 Zagreb, 18. julija (STA) - Hrvaška policija je v nedeljo sporočila, da so po 40 dneh prekinili iskanje 17-letne Antonije Bilić, ki so jo nazadnje videli 7. junija. Šibeniška policija je pojasnila, da so s terena odpoklicali več deset policistov, reševalcev in gasilcev, ki so domnevno umorjeno dekle iskali na širšem območju Zadra in Šibenika.

Kot je dejal tiskovni predstavnik hrvaškega notranjega ministrstva Krunoslav Borovec, to ne pomeni, da so iskanje Bilićeve končali. Še naprej bodo preverjali in preiskovali vsako novo informacijo, a zaenkrat so izčrpali vse možnosti.

Policija še nima podatka o tem, koliko je stalo iskanje Bilićeve. Poleg tega, da jo je vsak dan iskalo od 50 do 120 ljudi, so med drugim izsušili manjše jezero ob Krki, a sledi za njo niso našli.

Osumljeni za umor Bilićeve Dragan Paravinja je medtem še vedno v priporu v BiH. Kot danes piše zagrebški Večernji list, pa bo verjetno do konca tedna začasno izročen Hrvaški, da bi pojasnil okoliščine izginotja najstnice. 43-letni Paravinja je večkrat spreminjal izjave, ki jih je dal tako hrvaškim policistom kot policistom v BiH. Slednji so ga prijeli konec junija na območju Srbca na meji s Hrvaško.

Sodišče v BiH naj bi o izročitvi odločilo do četrtka, nato pa bo odločitev podpisal pravosodni minister BiH Bariša Čolak. Ta je pred dnevi izjavil, da bi glede na očitano kaznivo dejanje Paravinjo upravičeno lahko začasno izročili Hrvaški. Tudi osumljeni doslej ni nasprotoval izročitvi Hrvaški, kar bo pospešilo samo izročitev.

Zahtevo za izročitev Paravinje je vložila tudi Srbija, kjer je obsojen na štiri leta in pol zapora zaradi poskusa posilstva in posilstva v letu 1996. V Beogradu so sicer že napovedali, da bodo soglašali z izročitvijo Hrvaški, ker ga tam sumijo hujšega kaznivega dejanja.

Sodišče v Sokolcu v BiH je prejšnji teden Paravinjo zaradi poskusa posilstva v BiH leta 2002 obsodilo na dve leti in devet mesecev zaporne kazni.