c S

Polbrata Sadama Huseina predana Iraku, usmrtitev v mesecu dni

15.07.2011 13:55 Bagdad, 15. julija (STA) - ZDA so Iraku v četrtek izročile več kot 200 iraških zapornikov, ki so bili doslej v rokah ameriške vojske, je danes sporočil tiskovni predstavnik iraškega pravosodnega ministrstva Haider al Sadi. Med njimi sta tudi polbrata nekdanjega diktatorja Sadama Huseina, ki ju v najkasneje mesecu dni čaka usmrtitev, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Predali so nam zadnjih 206 iraških zapornikov, ki so jih zadrževale ameriške sile, vključno s petimi visokimi predstavniki države iz časov prejšnjega režima," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil al Sadi. Kot je dodal, bodo peterico, v kateri so poleg Huseinovih polbratov še dva generala in nekdanji obrambni minister, usmrtili v roku enega meseca.

Iraške oblasti so namreč po besedah al Sadija soglasne, da razlogov za odlašanje z izvršitvijo smrtnih kazni - nanje je bilo v preteklosti obsojenih vseh pet omenjenih visokih predstavnikov bivšega režima, vključno s Huseinovima polbratoma Vatbanom Ibrahimom Hasanom in Zabavijem Ibrahimom al Tikritijem - ni. S tem se strinjata tako pravosodno ministrstvo kot iraški predsednik Džalal Talabani, ki mora usmrtitve uradno potrditi.

Z omenjeno izročitvijo več kot 200 zapornikov ZDA zaključujejo predajo nadzora nad zaporom Camp Cropper na obrobju Bagdada iraškim oblastem. Ta sicer traja že približno leto dni, zavlekla pa se je zaradi nekaj pobegov pomembnih zapornikov, poroča ameriška tiskovna agencija AP. V zaporu Camp Copper je bil med drugim tri leta, do usmrtitve decembra 2006, zaprt tudi sam Husein.