c S

V korupcijsko hobotnico v HDZ vpleteni tudi tajnice, vozniki in vratarji

15.07.2011 13:54 Zagreb, 15. julija (STA) - Denar iz črnega sklada hrvaške stranke HDZ so po naročilu bivšega hrvaškega premiera Iva Sanaderja prejemali tako nekateri vodilni ljudje stranke kot tudi tajnice, vratarji in vozniki, je preiskovalcem hrvaškega protikorupcijskega urada povedala bivša direktorica računovodstva HDZ Branka Pavošević, piše hrvaški dnevnik Večernji list.

Pavoševićevo, ki je delala v računovodstvu HDZ med letoma 2003 in 2008, so prijeli v ponedeljek zaradi suma zlorabe položaja. Bivša vodja računovodstva, ki je v financah HDZ opravljala tudi druge odgovorne naloge, je trenutno svetnica HDZ v zagrebški županijski skupščini.

Zagrebški časnik se danes sklicuje na navedbe Pavoševićeve iz novembra lani, ko je pričala v primeru črpanja denarja iz državnih podjetij in ministrstev v aferi Fimi-media.

Poudarila je, da ji je Sanader v pogovoru na štiri oči naročil, naj izplača mesečne zneske določenim ljudem, medtem ko ji je bivši blagajničar HDZ in direktor carine Mladen Barišić vsak mesec v ta namen izročil od 30.000 do 40.000 kun (med 4000 in 5500 evrov). Po njenih besedah so denar začeli izplačevati konec leta 2006 ali v začetku leta 2007.

"Sanaderjeva navodila sem zapisala, da bi vedela, komu in koliko denarja je treba izplačati, po izplačilu pa sem beležke uničila," je dejala Pavoševićeva. Povedala je še, da je bivša Sanaderjeva tesna sodelavka Bianca Matković iz črnih skladov HDZ najprej prejemala 2000 kun (270 evrov), kasneje pa 8000 kun (1080 evrov) mesečno. Minister za zdravje Darko Milinović pa naj bi prejemal med 8000 in 10.000 kun (1350 evrov) mesečno.

Matkovićeva, poslanka HDZ v saboru, navedbe Pavoševićeve zavrača. Milinović pa je ponovil, da je iz blagajne HDZ prejel zgolj donacije za izgradnjo cerkve v kraju Bilaj. Poudaril je, da je v letih 2008 in 2009 iz blagajne po redni poti prevzel po 35.000 kun (4800 evrov), ter da ima potrdila duhovnika, ki je prevzel denar.

Na seznamu Pavoševićeve so tudi medijski svetovalec in upokojeni pomočnik bivšega notranjega ministra, nekaj članov podmladka HDZ, več tajnic Sanaderja in Matkovićeve, vratarji ter vozniki v stranki in vladi.

"Vsem osebam sem osebno izročila denar v svojem uradu na sedežu HDZ, opravljenih izplačil pa mi ni bilo treba dokazovati Sanaderju," je še dejala Pavoševićeva po navedbah Večernjega lista. Dodala je, da ni vedela, od kod izvira denar, ki ga je prejemala od Barišića. Ko je Sanader odstopil, izplačil ni bilo več, je še povedala bivša vodja računovodstva HDZ.

Nepravilnost v njenem poslovanju je najprej razkrila državna revizija. Ta je za leto 2007 razkrila več fiktivnih potnih stroškov, tudi za ljudi, ki niso bili člani ali zaposleni pri HDZ.

Jutarnji list piše, da se je Pavoševićeva v času svoje kariere v HDZ tudi sama finančno okoristila - prejela naj bi nekaj milijonov kun. Poleg tega je v tem obdobju več kot pol milijona evrov letnega dobička imelo tudi majhno družinsko podjetje njenega soproga, ki je dobil odpoved v javnem podjetju Plinacro leta 2002 zaradi sprejemanja podkupnine, navaja časnik. Dodaja, da je Pavoševićeva v ponedeljek zanikala vse obtožbe.