c S

Začele so se sodne počitnice, trajale bodo mesec dni

15.07.2011 13:57 Ljubljana, 15. julija (STA) - Začenjajo se sodne počitnice, ki bodo trajale do ponedeljka 15. avgusta, so sporočili na spletni strani vrhovnega sodišča. V tem času sodišča ne vročajo sodnih pisanj, prav tako ne tečejo procesni roki, naroki pa se opravljajo le v nujnih primerih.

Med nujne zadeve spadajo preiskave in sojenja v kazenskih zadevah, v katerih je obdolžencu odvzeta ali omejena prostost, ter v kazenskih zadevah zoper tujce, ki ne prebivajo v Sloveniji. K nujnim zadevam se prištevajo tudi postopki v zavarovalniških zadevah, nepravdne in izvršilne zadeve v zvezi z vzgojo in varstvom otrok ter preživninskimi obveznostmi ter nepravdne zadeve glede pridržanja oseb v psihiatričnih ustanovah.

Naroke se bo opravljalo tudi v meničnih tožbah in meničnih ter čekovnih protestih, sporih za objavo popravka objavljene informacije, popisih zapustnikovega premoženja ter zadevah prisilne poravnave in stečaja.

Če pa bo v obdobju med sodnimi počitnicami vročeno sodno pisanje, začnejo procesni roki teči prvi dan po počitnicah. Vlaganje zemljiškoknjižnih predlogov ter vlaganje predlogov izvršbo na podlagi verodostojne listine (COVL) bo potekalo nemoteno, vendar se sklepov strankam, razen v zavarovalniških zadevah, ne bo vročalo. Čas uradnih ur na sodiščih sicer ostaja nespremenjen.

Ob ponedeljkih, sredah in petkih so uradne ure med 9. in 12. uro, ob sredah pa tudi od 14. ure do 16.30. Poslovanje z javnimi knjigami, torej sodnim registrom in zemljiško knjigo, je od ponedeljka do petka možno med 9. in 12. uro, ob ponedeljkih in sredah pa tudi med 14. uro in 16.30. Vložišča sodišč so odprta od 8. do 16. ure, ob petkih pa do 15. ure.