c S

Mladić ob težavah z odvetniki grozi z gladovno stavko

15.07.2011 13:53 Haag, 15. julija (STA) - Nekdanji vojaški vodja bosanskih Srbov Ratko Mladić ima na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine težave z odvetniki. Eden od odvetnikov, ki jih je izbral, namreč ne želi biti njegov glavni odvetnik, drugi pa ni primeren, ker ne zna zahtevanih tujih jezikov. Mladić zato po poročanju srbskega časnika Blic grozi z gladovno stavko.

Mladić, ki je obtožen vojnih zločinov med vojno v BiH, ima v skladu s pravili pravico sam predlagati odvetnika, ki ga bo zastopal pred haaškim sodiščem. Izbral je dva kandidata. A prvi, Rus Aleksander Mezjajev, ne želi biti Mladićev glavni odvetnik, češ da ima preveč dela kot profesor na fakulteti v Moskvi in bi mu bolje pomagal v vlogi drugega odvetnika.

Mladićev favorit, Srb Miloš Šaljić, pa po drugi strani po mnenju sodišča ni primeren za vodjo obrambe, saj ne zna niti angleško niti francosko, kar sta uradna jezika haaškega sodišča.

Pravila sodišča določajo, da lahko sodišče obtoženemu odredi odvetnika v 30 dneh po prvem nastopu na sodišču. V primeru Mladića, ki vztraja, naj ga zastopa Šaljić, so ta rok podaljšali do 4. avgusta. Po izteku roka bo lahko sodišče samo določilo Mladićevega odvetnika.

Mladić grozi, da bo v primeru, da mu sodišče samo določi odvetnika, začel gladovno stavko ter prenehal jemati predpisana zdravila, dokler ne bodo ugodili njegovim zahtevam. Tudi sodišče se po besedah predstavnika sodišča Martina Petrova sicer želi izogniti temu, da bi samo določilo Mladićevega odvetnika.