c S

Generalni direktor v Svetu EU Bizjak v pokoj 15. novembra

15.07.2011 08:24 Bruselj, 14. julija (STA) - Generalni direktor za pravosodje in notranje zadeve v Svetu EU Ivan Bizjak se bo predčasno upokojil 15. novembra, je danes izvedela STA od virov pri EU. Slovenija bo tako ostala brez enega najvišjih položajev v institucijah EU.

Bizjak je bil na položaj generalnega direktorja za pravosodje in notranje zadeve v generalnem sekretariatu Sveta EU imenovan decembra 2004.

Odločitev o predčasni upokojitvi Bizjaka je po navedbah virov sprejel nekdanji generalni sekretar Sveta EU, Francoz Pierre de Boissieu.

Po navedbah virov gre v Bizjakovem primeru za predčasno upokojitev v skladu s 50. členom kadrovskega pravilnika, ki velja za institucije EU.

Po tem členu se lahko visokega uradnika v institucijah EU predčasno "upokoji v interesu službe", pri čemer "takšna upokojitev ne pomeni disciplinskega ukrepa".

Kot še piše v tem členu, odločitev sprejme organ, pristojen za imenovanja, torej v tem primeru generalni sekretar Sveta EU.

Ta položaj je do upokojitve 26. junija letos zasedal de Boissieu. V skladu z dogovorom iz novembra 2009 ga je nato na tem mestu zamenjal Nemec Uwe Corsepius.

Danes je šla odločitev o Bizjakovi upokojitvi po navedbah virov skozi odbor stalnih predstavnikov držav članic pri EU pod točko A, torej brez razprave, saj je to le še formalnost.

Formalno mora odločitev na enak način še skozi Svet EU, kar naj bi se zgodilo prihodnji teden. O odločitvah te vrste se sicer po navedbah virov ne razpravlja, temveč so le formalno potrjene.

Mandat generalnih direktorjev v Svetu EU ni časovno omejen, običajna upokojitvena starost je 65 let. Fiksnih pravil o njihovem upokojevanju ali rotaciji ni.

Slednja je sicer v Svetu EU omejena, saj je le devet takih mest. Predčasna upokojitev je po navedbah virov pogosta praksa, tudi na nižjih položajih.

Najvišji položaj med Slovenci v institucijah EU sicer zaseda Janez Potočnik, ki je evropski komisar za okolje. A ta položaj je političen in je Sloveniji zagotovljen po pogodbah EU.

Položaj generalnega direktorja v Svetu EU pa je najvišji uradniški položaj, ki ga trenutno zasedajo Slovenci v institucijah EU.

Ivan Bizjak se je rodil 6. januarja 1956 v Kranju. V svoji karieri je bil med drugim minister za notranje zadeve, varuh človekovih pravic in pravosodni minister.

Premier Borut Pahor je pred dnevi v povezavi z odhodom Bizjaka dejal, da bo Slovenija sedaj morda nekaj časa prikrajšana, a bo dobila druge prav tako pomembne položaje.

Sicer pa glede na velikost Slovenija po Pahorjevih besedah ni slabo zastopana na vodilnih položajih v EU in ima tudi v administraciji Sveta veliko uglednih posameznikov.