c S

Fiksiranje datuma rednih volitev le s spremembo ustave; Ude ima precej pomislekov

15.07.2011 08:28 Ljubljana, 14. julija (STA) - Določitev točnega datuma rednih volitev, ki bi bile po nekaterih predlogih spomladi, je možna le s spremembo ustave. Pravnik Lojze Ude je enega možnih predlogov za dosego tega cilja poslal vladi, čeprav ima pri tem precej pomislekov; opozarja zlasti na možnost predčasnih volitev v prihodnje. Dvomi še, da bi predlog podprli dve tretjini poslancev.

Določba o fiksnem roku rednih volitev se lahko po besedah Udeta poruši, ko v prihodnosti morda pride do predčasnih volitev. Poleg tega bi bilo treba urediti prehodno obdobje; najprej določiti, kdaj naj bodo prve volitve po uveljavitvi tega ustavnega zakona, po katerem bi bile volitve denimo maja, ter tudi, kdaj bodo naslednje volitve, je za STA pojasnil Ude.

Prvič bi bilo treba po njegovih besedah skrajšati štiriletno obdobje med volitvami, drugič pa ga celo podaljšati, da bi prišlo do ciklusa, po katerem bi bil redne volitve vsake štiri leta vedno spomladi. S tem bi se skrajšal mandat te vlade za nekaj mesecev, in sicer brez razpusta parlamenta, glasovanja o zaupnici ali odstopa, temveč bi se preprosto določilo, da so volitve denimo maja.

"Če bi jaz odločal, pa tega ne bi naredil in s tem ne bi reševal sedanjega položaja," je opozoril ustavni pravnik. Slednjega bi morali po njegovih besedah reševati v sklopu ustave, med drugim bi "lahko izglasovali konstruktivno nezaupnico, tisti, ki bi bil izvoljen, pa bi takoj odstopil".

Za določitev točnega datuma rednih volitev bi lahko prišli le s spremembo ustave. "Abstraktno je tudi to možno", pravi Ude, čeprav dvomi, da bi dve tretjini poslancev sedaj glasovali za tak predlog.

Točna oziroma absolutna določitev datuma rednih volitev pa je po njegovih ocenah tudi skorajda nemogoča in niti ne bi popolnoma rešila težave. V prihodnosti namreč lahko spet pride do krize in do predčasnih volitev. "In kaj takrat? Bomo spet podaljševali naslednji mandat?" sprašuje ustavni pravnik.

Po njegovih besedah bi se sicer v "tem trenutku nekateri radi izognili bodisi odstopu ali glasovanju o zaupnici, drugi konstruktivne nezaupnice nočejo izglasovati, to pa naj bi reševali s spremembo ustave".

Kot poudarja, je treba te predloge strokovno pripraviti. Sedaj gre le za razmišljanja, za "grob in neartikuliran predlog", o katerem še niso globlje razpravljali. Premier Borut Pahor pa je danes na novinarski konferenci po seji vlade dejal, da so pravni strokovnjaki ustavni zakon za točno določitev datuma rednih volitev že pripravili.

Po mnenju pravnika Rajka Pirnata štiriletnega roka volitev ni smiselno skrajševati. Smiselno pa bi bilo spremeniti tehniko razpisa volitev, s čemer bi preprečili, da bi se zaradi določenih rokov volitve premikale za približno mesec do meseca in pol nazaj.