c S

Prostovoljne zavarovalnice kritične do napovedane uvedbe splošne participacije

15.07.2011 08:22 Ljubljana, 14. julija (STA) - V Slovenskem zavarovalnem združenju poudarjajo, da slovenskega zdravstva ni moč rešiti zgolj z reformo financiranja ter ukinitvijo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, temveč so potrebne bistveno večje sistemske spremembe. Glede uvedbe splošne participacije pa menijo, da gre pravzaprav za neke vrste obvezni samoprispevek.

Glede na znane informacije o splošni participaciji v združenju ugotavljajo, da dejansko ne gre za participacijo. "Participacija se namreč plačuje ob opravljeni zdravstveni storitvi, napovedano splošno participacijo pa bi plačevali vsi, torej gre za neke vrste obvezni samoprispevek," trdijo.

V združenju ugotavljajo, da bo t. i. samoprispevek najbrž treba vsem zavezancem zaračunati, na novo bo treba opredeliti tudi zavezance za plačilo in način pobiranja tega obveznega samoprispevka.

"Strokovno se bo treba opredeliti tudi do vprašanja, ali je mogoče, da se zasebna sredstva, pobrana iz neto plač, preusmerijo v javno blagajno - ZZZS, saj je to v nasprotju z direktivami EU," so zapisali v sporočilu za javnost.

Združenje in zavarovalnice, ki izvajajo dopolnilna zdravstvena zavarovanja, opozarjajo, da niso bili vključeni v pripravo morebitnih sprememb financiranja zdravstvenega sistema, s predlogi pa so seznanjeni zgolj iz medijev.

V eni izmed treh zavarovalnic, ki izvajajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje pri nas, Adriatic Slovenica, pa so zapisali, da odločno zavračajo "škodljiv in povsem neargumentiran predlog za ukinitev dopolnilnih zavarovanj ter predlog uvedbe preživete in nesocialne splošne participacije".

Po njihovem mnenju tak model pomeni povečanje nesorazmerne obremenitve za različne kategorije državljanov in zato v ničemer ne povečuje solidarnosti. Po njihovih predvidevanjih bi namreč participacija dodatno obremenila že zdaj najbolj obremenjen sloj.

Poleg tega ocenjujejo, da bi nova dajatev za zdravstvo takoj povečala javno porabo, neposredno povečala stroške dela, poslabšala konkurenčnost slovenskega gospodarstva in dodatno spodbudila sivo ekonomijo.

Še več denarja v skupno blagajno Zavoda za zdravstveno zavarovanje bi po njihovem mnenju pomenilo še manjšo kontrolo porabljenega denarja in posledično večanje participacije, ko bo zavodu ponovno zmanjkalo denarja.

"Vse kaže, da gre pri predlogu samo za pesek v oči, da bi se ukinilo dopolnilno zavarovanje za vsako ceno," menijo v Adriatic Slovenica. Poudarjajo, da je dopolnilno zavarovanje pomemben in stabilen dejavnik financiranja zdravstvenega sistema. Tako menijo, da vlada ponuja polovičarsko rešitev, ob kateri ostajajo nerešeni vsi problemi financiranja slovenskega zdravstva.