c S

Južni Sudan postal 193. član Združenih narodov

15.07.2011 08:20 New York, 14. julija (STA) - Južni Sudan je pet dni po osamosvojitvi danes postal 193. država članica Združenih narodov. "Razglašam, da je Južni Sudan član Združenih narodov," je povedal predsednik Generalne skupščine ZN Joseph Deiss, potem ko je generalna skupščina to potrdila z aklamacijo.

Generalna skupščina je potrdila sprejem države v ZN z aklamacijo, potem ko je Varnostni svet ZN v sredo v resoluciji priporočil sprejem te 54. afriške države v svetovno organizacijo. Nazadnje je nova država članica ZN leta 2006 postala Črna gora, štiri leta pred tem pa Vzhodni Timor in Švica, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Dobrodošel Južni Sudan. Dobrodošel v Združene narode," je ob tem dejal generalni sekretar ZN Ban Ki Moon. Poudaril je, da v tem zgodovinskem trenutku živijo vsi tisti, ki so preživeli dolgo državljansko vojno, ki so izgubili ljubljene, ki so zapustili svoje domove in ki so ohranili upanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izpostavil je, da so pred državo velike naloge, da pa ima tudi velik potencial ter da ji bodo pomagali pri oblikovanju prihodnosti.

Poudaril je še, da sta blaginja in gospodarski razcvet Sudana in Južnega Sudana medsebojno odvisna. "Sever in jug delita skupno usodo. Prihodnost morata načrtovati kot partnerja in ne kot tekmeca," je dodal.

Južni Sudan je razglasil samostojnost v soboto na slovesnosti pred več deset tisoč ljudmi in številnimi tujimi voditelji v prestolnici Juba po skoraj petih desetletjih konfliktov s severom, ki so zahtevali milijone življenj.

Samostojnost je razglasil na podlagi januarskega referendumu, na katerem so se prebivalci Južnega Sudana skoraj enoglasno odločili za odcepitev. Največja afriška država je tako razpadla na dva dela, med katerima pa ostajajo napeti odnosi kljub obljubam obeh strani, da bosta spore rešili z diplomacijo.