c S

Žižek: Videti je, kot da se levica boji razčistiti "Titove jame"

15.07.2011 08:19 Ljubljana, 14. julija (STA) - Videti je, kot bi se levica bala razčistiti "vse te Titove jame", je v pogovoru s predsednikom Zares Gregorjem Golobičem izpostavil filozof Slavoj Žižek. Golobič pa je med drugim poudaril, da ga v današnjem političnem prostoru posebej motijo navidezni zavezniki - lepe duše, ki s svoje pozicije artikulirajo "neko vseenost".

Žižek je na dogodku stranke Zares z naslovom Koliko je ura 20 let pozneje? o današnjem stanju v Evropi povedal, da je res v krizi, ki je ne gre podcenjevati. Kot je pojasnil, je Evropa preveč verjela neoliberalnim floskulam. Prav tako je Evropa v nevarnosti, ne zaradi migrantov, pač pa zaradi novih populistov, je pojasnil.

Filozof je bil med drugim kritičen do ravnanja nekdanjega predsednika vlade in republike Janeza Drnovška, ki je po besedah Žižka uvedel "brezidejni oportunizem". Obenem je Drnovšek po besedah filozofa zelo zanemarjal stranko.

Pri današnji levici pa je po njegovih besedah videti, kot da bi se bala razčistiti "vse te Titove jame". Žižek se zavzema za veliko strožji prelom in opozarja, da je "tragedija, da še sploh nimamo nekega spodobnega obračuna s stalinizmom". Po njegovih besedah je težava stalinizma v tem, da "so dobri ljudje, ki so mislili, da delajo dobre stvari, delali grozne stvari".

Vse posledice stalinizma je treba priznati, saj s tem "ne škodimo sebi", je poudaril Žižek in dodal, da ima v tem smislu "problem" tudi s Tomažem Ertlom, nekdanjem republiškem sekretarju za notranje zadeve. Kot je dejal, ne more kupiti razlage, da je dobil nagrado za eno dejanje, ne pa za drugo. To je po besedah filozofa nekaj podobnega, kot bi Hitlerja nagradili za to, da je gradil avtoceste.

Na drugi strani pa je Žižka "strah" paradigme Janeza Janše o "več domovine". "Ne domovine, več države rabimo," je poudaril. Pozval je tudi, naj se ljudje ne pustijo umestiti v nasprotje Pahor - Janša, saj je to po njegovih besedah "lažno nasprotje".

Predsednik Zares Gregor Golobič je med drugim ocenil, da se je po 20 letih oblikoval nek mit o osamosvojitvi oz. o 25. juniju 1991. Sama osamosvojitev se je po njegovem mnenju namreč zgodila že ob koncu 80. let.

Golobič je govoril tudi o političnih nasprotnikih oz. sovražnikih. Kot je dejal, ga še posebej motijo navidezni zavezniki - tako imenovane "lepe duše", ki iz svoje pozicije "artikulirajo neko vseenost". Stranka Zares je sicer po njegovih besedah edina stranka v Sloveniji, ki ni kupljiva.

Glede Žižkove ocene Drnovška je predsednik Zares dejal, da je bil nekdanji premier "najbolj normalen" za menedžiranje tranzicije. Stranko pa je Drnovšek razumel kot orodje, v čemer sta se ujemala, je še pojasnil Golobič.

Žižek je še pojasnil, da je danes tu, da brani svojega prijatelja, o katerem velja kliše, da je sicer brihten, vendar pa pokvarjen, da laže. Kot pravi filozof, je njegovo izkustvo z Golobičem drugačno. "V osnovi je pošten, je pa včasih malo 'tup', neumen," je dejal.