c S

Sodišče EU: Finskega konjaka ni in ga ne sme biti

14.07.2011 14:25 Luxembourg, 14. julija (STA) - Sodišče EU V Luksemburgu je proizvajalcem alkoholnih pijač na Finskem prepovedalo uporabo besede konjak na steklenicah pijač, ki jih prodajajo. Na ta način je pritrdilo francoskim izdelovalcem konjaka, ki so se pritožili zaradi uporabe te besede s strani finskih kolegov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Finsko podjetje Gust. Ranin Oy je svoje steklenice opremljalo z etiketami, na katerih je pisalo ali "Cognac, Hienoa Konjakkia" ali pa "Cafe-Cognac, Kahvi-Konjakki", za kar je pridobilo dovoljenje pristojnih finskih organov.

A francoski izdelovalci te posebne vrste žganja so se pritožili na sodišču EU in zahtevali prepoved uporabe imena konjak na Finskem, češ da je konjak na seznamu proizvodov z zaščiteno geografsko označbo v EU.

Sodišče jim je sedaj pritrdilo in ob tem ocenilo, da bi lahko uporaba besede konjak s strani finskega podjetja škodila zaščitenemu imenu. Konjak se sme zato izdelovati le znotraj omejenega območja v okolici istoimenskega mesta na jugozahodu Francije, kjer pridelujejo točno določeno grozdje in uporabljajo specifične metode izdelave te pijače.