c S

Britanski parlament izdal Murdochu poziv za pričanje

14.07.2011 14:24 London, 14. julija (STA) - Britanski poslanci so sporočili, da je izvršna direktorica britanske založniške hiše News International Rebekah Brooks sama pristala na pričanje pred parlamentarnim odborom, ki raziskuje škandal z vdiranjem v telefone, medtem ko so morali za medijskega mogotca Ruperta Murdocha in njegovega sina danes izdati uraden poziv, saj sta pričanje zavrnila.

Odbor britanskega parlamenta za kulturo, medije in šport se bo na seji, posvečeni škandalu z vdiranjem v telefone na tisoče Britancev, ki je že vodil v ukinitev tabloida News of the World ter pokopal Murdochovo ponudbo za prevzem največje britanske plačljive satelitske televizije BSkyB, sestali prihodnji teden v torek.

Ali lahko poslanci Ruperta in Jamesa Murdocha dejansko prisilijo, da se udeležita pričanja pred odborom, po poročanju ameriške tiskovne agencije AP zaenkrat ni povsem jasno, saj gre za državljana ZDA. 80-letni Murdoch naj bi sicer pričanje zavrnil z utemeljitvijo, da nima časa, njegov sin pa je dejal, da ima čas le 10. avgusta.

Murdoch, ki je sicer od nedelje na Otoku, je v pismu parlamentarnemu odboru zatrdil, da je pripravljen posredovati vse potrebne dokaze sodniku, ki bo vodil neodvisno preiskavo škandala.

News International je britanska podružnica Murdochovega medijskega imperija News Corporation, ki nadzoruje velik del britanskih tiskanih medijev. Murdoch se je potegoval tudi za nakup večinskega deleža BSkyB, a je nato v sredo svojo prevzemno ponudbo zaradi prevelikega odpora tako britanske javnosti kot politike umaknil.

Britanska policija je sicer danes v zvezi s spornim vdiranjem v telefone aretirala še enega nekdanjega direktorja tabloida News of the World. Po poročanju britanskih medijev gre za 60-letnega Neila Wallisa, nekdanjega izvršnega urednika in pomočnika urednika News of the World, ki je tabloid zapustil leta 2009.

V zvezi s škandalom je bilo tako doslej aretiranih že skupno osem ljudi.