c S

Kriminalisti preverjajo T-2

14.07.2011 14:24 Maribor, 14. julija (STA) - Mariborski kriminalisti na podlagi več objavljenih informacij v javnosti glede T-2 in domnevnih nepravilnostih pri poslovanju preverjajo, ali obstajajo razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti, so danes potrdili na Policijski upravi Maribor. V T-2 očitke o nepravilnostih zavračajo.

V telekomunikacijski družbi T-2 so za STA povedali, da niso seznanjeni s predkazenskim postopkom, ki naj bi potekal proti njim in o katerem je danes poročal časnik Dnevnik.

"Ob tem ostro zavračamo vsakršne očitke in namigovanja o nepravilnostih v poslovanju T-2. Že marca letos, ko so se tovrstni očitki pojavili prvič, smo vse navedbe zavrnili, od takrat pa nismo prejeli nikakršnih novih informacij v zvezi s tem," so zapisali v odzivu.

Ob tem so izpostavili, da je Okrožno sodišče v Mariboru v sredo upnike T-2 pozvalo h glasovanju o zaključku postopka prisilne poravnave, s čimer so se postopki, ki so nekaj časa stali, pričeli premikati v zaključno fazo.

"Zato težko verjamemo v naključje, da je zadeva, ki je odprta in znana že nekaj mesecev, ponovno pozornost v Dnevniku dobila ravno v tem trenutku. Očitno zaključek postopka prisilne poravnave družbe T-2 nekomu ni v interesu, zato današnje pisanje Dnevnika razumemo kot poskus diskreditacije naše družbe," so še dodali v T-2.

Kriminalisti po poročanju Dnevnika preiskujejo, ali je ljubljanski podjetnik Bojan Kujavec prek slamnatih podjetij, povezanih z Gratelom Jurija Krča in domnevno s posamezniki iz operaterja T-2, ki je zadnja leta intenzivno vlagal v gradnjo omrežja, utajil več milijonov evrov davka na dodano vrednost (DDV) in opral še nekajkrat več denarja.

Kujavec naj bi od leta 2004 prek svojih podjetij Boex in Bonet ter drugih povezanih podjetij ustanovil verigo slamnatih podjetij. Ta naj bi izdajala račune z visokimi zneski za plačilo v resnici neopravljenih in nekajkrat preplačanih storitev povezanim osebam, med katerimi naj bi bila v vrhu prav Gratel in T-2. Na podlagi teh obračunov naj bi obračunavali odbitni DDV ter s tem utajili 20 odstotkov davka.

Slamnato podjetje naj bi nato denar iz svojih računov prenakazalo na račune različnih fizičnih oseb, tudi na Hrvaškem, v obliki posojilnih pogodb. V zasebnih žepih naj bi končal vsaj milijon evrov, del denarja pa šel tudi za podkupnine tistim, ki so do začete prisilne poravnave T-2 skrbeli, da so tokovi denarja v takšnem obsegu tako dolgo krožili, je pisal Dnevnik.

Tudi v Gratelu očitke zavračajo. "Družba Gratel ni v ničemer seznanjena o morebitni preiskavi mariborskih kriminalistov niti ni v nikakršni povezavi z omenjenim podjetnikom. Omenjenega podjetnika in podjetja, ki so omenjeni v članku, ne pozna niti ni z njimi nikoli poslovno sodelovala," so pojasnili za STA.