c S

Križanič: Dokapitalizacija NLB predvsem z zasebnimi sredstvi

14.07.2011 14:24 Ljubljana, 14. julija (STA) - Vlada v okvirnem predlogu rebalansa državnega proračuna v B bilanci predvideva dodatnih 250 milijonov evrov za povečanje kapitalskih deležev in finančnih naložb. Kot je poudaril minister za finance Franc Križanič, je pričakovati državno dokapitalizacijo Adrie Airways, medtem ko naj bi pri dokapitalizaciji NLB sodelovali predvsem zasebni vlagatelji.

Križanič je po seji vlade in pred petkovo objavo vseevropskih stresnih testov bank zatrdil, da država ne more pustiti finančnemu sistemu, da se zamaje.

Namen države je tako, da se banke ustrezno dokapitalizirajo in kapitalsko okrepijo, da bodo lahko več tvegala in povečala posojilno dejavnost. Tu ima država včasih možnost, včasih pa ne, je zatrdil minister.

Vlada v rebalansu v B bilanci proračuna za take namene zato predvideva dodatnih 250 milijonov evrov, pri čemer je Križanič glede na sklepe DZ kot skoraj gotovo omenil dokapitalizacijo nacionalnega letalskega prevoznika, drugod pa vlada pričakuje pretežno udeležbo zasebnega kapitala.

Glede udeležbe zasebnih vlagateljev je omenil predvsem Novo Ljubljansko banko (NLB), kjer je vlada agenciji za upravljanje s kapitalskimi naložbami države naložila mandat, da najde zasebnega vlagatelja za drugo letošnjo dokapitalizacijo največje slovenske banke. Za primer, da ne bo dogovora z belgijsko KBC, agencija išče tudi druge vlagatelje.

Križanič tako pričakuje dokapitalizacijo NLB predvsem z zasebnimi sredstvi. Vlada želi tako dati signal zasebnim vlagateljem, pri tem pa Križanič sporoča, da bo država zaščitila temeljne interese, da bo NLB neodvisna in močna institucija.