c S

NLB vztraja pri stečaju Zvon Ena Holdinga

14.07.2011 12:43 Ljubljana, 14. julija (STA) - NLB je na Okrožno sodišče v Mariboru ponovno naslovila ugovor proti vodenju postopka prisilne poravnave Zvon Ena Holdinga. Po mnenju banke naj bi bila kljub spremenjenemu načrtu finančnega prestrukturiranja družbe verjetnost, da bo Zvon Ena postal plačilno sposoben, nižja od 50 odstotkov, zato znova predlaga začetek stečaja.

Nova Ljubljanska banka (NLB), ki je upnik v postopku prisilne poravnave družbe Zvon Ena Holding, je prvi ugovor proti postopku vodenja prisilne poravnave v pretežno cerkveni finančni družbi vložila že konec maja. Okrožno sodišče v Mariboru je narok za obravnavo ugovora sprva oklicalo za 6. julij, a ga je kasneje prestavilo na 18. julij.

Kot so zapisali v današnji obrazložitvi na spletnih straneh Agencije za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), načrt finančnega prestrukturiranja Zvona Ena izhaja iz napačnih predpostavk in posledično ne omogoča finančnega prestrukturiranja dolžnika na način, da bi lahko postal kratkoročno in dolgoročno plačilno sposoben.

Zvon Ena Holding namreč po mnenju NLB ne bo sposoben poravnati svojih obveznosti v načrtu prestrukturiranja, če ne bo sklenil dogovora z ločitvenimi upniki o reprogramu kreditov in znižanju obrestne mere za polovico.

Takšen dogovor pa bo nemogoče skleniti, saj v NLB ponovno izrecno poudarjajo, da z Zvonom Ena nimajo namena skleniti nikakršnega dogovora o reprogramu ali o spremembah pogojev terjatev, ob tem pa ugotavljajo, da tega očitno ne namerava storiti niti NKBM, ki je že pred časom začela unovčevati zavarovanja za poplačilo svojih terjatev, in sicer z zasegom delnic Heliosa, Krke, Cinkarne Celje in Petrola.