c S

Bonnier in Ringier še s skupno ponudbo za nakup Dela

14.07.2011 12:43 Ljubljana/Laško, 14. julija (STA) - Potem ko sta spomladi švedska medijska korporacija Bonnier in švicarsko-nemška založniška družba Ringier-Axel Springer oddali ločeni ponudbi za nakup časnika Delo, sta po poročanju tega časnika sedaj oddali še skupno prevzemno ponudbo. Lastnica Dela, Pivovarna Laško, menda pričakuje še dve ponudbi.

Obe zainteresirani družbi - Bonnier v Sloveniji izdaja že časnik Finance - je Pivovarna Laško spomladi pozvala k izboljšanju nezavezujočih ponudb. Družbi sta se tako odločili za skupen nastop za nakup Dela, ki je po ocenah Laščanov vredno 45 milijonov evrov.

V skladu z novo ponudbo naj bi Ringier-Axel Springer prevzel Slovenske novice, Bonnier časnik Delo, tiskarsko središče Dela pa bi izločili iz podjetja. Sicer pa je trenutno na mizi namera finančne družbe KS Naložbe, ki jo prek ciprskega holdinga Kalantia Limited lastniško obvladuje privatizacijski mogotec Igor Lah, za prevzem Pivovarne Laško. Dokler ni jasno, kaj bo s prevzemom pivovarne, Laščani o prodaji Dela ne smejo odločati.

Predsednik uprave Dela Jurij Giacomelli je za STA dejal, da ga Pivovarna Laško sproti seznanja s postopkom prodaje časnika. S podrobnostmi ponudb, ki prihajajo, sicer še ni seznanjen, zato zadnjih dogodkov ne more komentirati. "Kot veste, se uprava zavzema za to, da bi imelo Delo čim bolj konstruktivno lastniško rešitev in polno sodeluje z lastnikom v tem procesu," je pojasnil.

Glede objave namere za prevzem Pivovarne Laško pa je dejal, da je potrebno spremljati, kako bodo KS Naložbe uresničile svojo namero za prevzem. "Seveda je to dodaten dejavnik, ki ga organi upravljanja Laškega zagotovo upoštevajo pri uresničitvi svojega strateškega poslovnega načrta, ki vključuje tudi dezinvesticije oz. prodajo nekaterih naložb," je dejal Giacomelli.

Direktor in urednik Financ Peter Frankl je za STA povedal, da Bonnier kot vsako drugo normalno podjetje vedno išče poslovne priložnosti. "Ali bo iskal sinergije s Financami, če se to uresniči, je neko logično razmišljanje, vendar bi lahko do tega prišlo, če bi prišlo, veliko kasneje," je dejal. Kdaj bi lahko prišlo do sinergij, je po njegovem še prezgodaj govoriti.

Koliko je Bonnier pripravljen ponuditi za Delo, Frankl ni želel izdati, prav tako ne, koliko je po njegovi oceni vredno Delo.

Bonnier ima svoje izpostave po vsem svetu, tradicionalno pa je prisoten tudi v Srednji Evropi. Njegovo težišče je na knjigah, časopisih in televiziji, ukvarjajo pa se tudi s filmi, kinodvoranami in še s čim, vse pomembnejši pa postajajo tudi novi mediji, je povedal Frankl, ki ima z Bonnierjem pozitivne izkušnje. "Ne gre toliko za tujega lastnika, dobro je imeti pametnega lastnika," je še dodal.

Viri blizu Pivovarne Laško so za STA potrdili, da je uprava pivovarne prejela skupno ponudbo družb Bonnier in Ringier-Axel Springer. Gre za nezavezujočo ponudbo, ki jo bo uprava Pivovarne Laško v prihodnjih dneh skrbno proučila, z njo pa se bo na današnji seji seznanil tudi nadzorni svet družbe. Koliko ponudb za nakup Dela še pričakujejo v Laškem, pa viri navajajo, da je to nemogoče oceniti, saj da se trenutno zbirajo nezavezujoče ponudbe, ki jih lahko odda kdorkoli.