c S

Skupnost občin Slovenije in Križanič brez konsenza o prenosu dela sredstev v prihodnje leto

14.07.2011 11:36 Ljubljana, 14. julija (STA) - Predstavniki lokalnih skupnosti so se danes s finančnim ministrom Francom Križaničem usklajevali glede rebalansa letošnjega proračuna. Kot so sporočili iz Skupnosti občin Slovenije, niso našli konsenza pri predlogu za prenos dela sredstev za sofinanciranje investicij v prihodnje leto, sta pa bila sprejeta predloga glede omejevanja obveznosti občin.

Do današnjega usklajevalnega sestanka je prišlo na podlagi nujnega poziva Skupnosti občin Slovenije (SOS) predsedniku vlade k dialogu, v skupnosti pojasnjujejo v sporočilu za javnost.

Kot navajajo, je minister na sestanku poudaril, da se finančna sredstva za občine v rebalansu sicer zmanjšujejo, vendar ostajajo višja kot lani. Tako naj bi investicijski transferji za občine znašali 272 milijonov evrov, kar je za 21 milijonov več, kot jim je bilo namenjeno lani, v zvezi s sofinanciranjem investicij pa se večji del sredstev ne ukinja, ampak prenaša v naslednji dve leti.

V SOS so, kot navajajo, predlagali, da se razmerje sredstev za sofinanciranje investicij, ki jih opredeljujeta 21. in 23. člen zakona o financiranju občin, določi tako, da se 80 odstotkov teh sredstev porabi letos, 20 odstotkov pa se prenese v prihodnje leto. A kot so pojasnili, so se razšli brez sklenjenega dogovora v zvezi s tem.

Sta bila pa sprejeta njihova predloga, da vlada sprejme sklep o uveljavitvi embarga na spreminjanje zakonodaje, ki veča obveznosti občin, in pripravi predlog za manjšanje teh obveznosti, še pojasnjujejo.