c S

V skupini za preučitev ustavnih sprememb Toplak, Ude in Zagorc

14.07.2011 10:39 Ljubljana, 14. julija (STA) - Ustavna komisija je imenovala člane posebne strokovne skupine, ki bo preučila ustavne spremembe, ki poenostavljajo izvedbo predčasnih volitev. V njej bodo Jurij Toplak, Lojze Ude in Saša Zagorc, njihovo delo pa bo z ustavno komisijo povezoval Miro Cerar. Strokovna skupina se mora zdaj opredeliti do predloga ustavne spremembe.

Udeta je v komisijo predlagala SD, Toplaka Zares, Zagorca pa skupina nepovezanih poslancev.

Še pred glasovanjem je Branko Grims (SDS) opozoril, da ustanavljanje komisije ni potrebno, ker je "ključni element problem časa". "Vsak dan obstoja sedanje vlade stane državo osem milijonov evrov, to pomeni četrt milijarde evrov novega dolga vsak mesec oziroma v 14 mesecih, kolikor je še do rednih volitev, tri milijarde evrov. To pa pomeni nacionalno katastrofo," je dejal. Zato SDS v strokovno komisijo danes tudi ni predlagala nobenega člana.

Ustavna komisija je odločitev o posebni skupini sprejela že na prejšnji seji, danes pa je določila le še njene člane. Komisija bo razpravo o omenjenih ustavnih spremembah nadaljevala, ko bo prejela mnenje strokovne skupine.

Predlog za spremembo 81. člena ustave, s katerim se ureja postopek za izvedbo predčasnih volitev, so vložili poslanci SDS. Po predlogu bi se državni zbor lahko sam razpustil s sklepom, ki bi ga sprejela absolutna večina vseh poslancev, na tej osnovi pa bi predsednik republike razpisal predčasne volitve.

Predlog sicer nima veliko možnosti, da bi v DZ dobil potrebno dvotretjinsko večino.