c S

Vlada danes tudi o noveli zakona o osnovni šoli

14.07.2011 07:45 Ljubljana, 14. julija (STA) - Vlada bo na današnji seji predvidoma obravnavala tudi novelo zakona o osnovni šoli, s katero želi doseči večjo pravičnost in kakovost izobraževalnega sistema, hkrati želi zagotoviti pogoje za optimalen in uravnotežen razvoj posameznikov. Iz predloga pa po javni razpravi umika obvezno šesturno navzočnost učencev od 1. do 3. razreda.

Glavne novosti novele so številčno ocenjevanje v tretjem, in ne šele v četrtem razredu; obvezno poučevanje prvega tujega jezika v drugem in neobvezno v prvem razredu; neobvezno nacionalno preverjanje znanja ob koncu tretjega, sedmega in devetega razreda, ob koncu šestega in osmega razreda pa obvezno.

S predlaganimi spremembami po navedbah direktorja direktorata za vrtce in osnovno šolo Borisa Černilca želijo doseči večjo pravičnost in kakovost izobraževalnega sistema, za kar so najbolj odločilna prav prva leta šolanja. Zato so se usmerili predvsem v obogatitev in širitev programa v prvem izobraževalnem obdobju.

Javna razprava o predlogu novele zakona o osnovni šoli je bila kakovostna, saj so na ministrstvu po besedah Černilca dobili več kot sto mnenj, sugestij in pripomb. Daleč največ pripomb je bilo na predlog, da se pouk naj ne bi začel pred osmo uro zjutraj.

Novela je usklajena z novo Belo knjigo o vzgoji in izobraževanju, za katero se sicer ne ve, kdaj bo izšla.

Sprejetje novele je predvideno za letos, uveljavitev sprememb, ki bodo imele zaradi novih zaposlitev tudi finančne posledice, pa v šolskem letu 2013/14. Samo do leta 2017 nas bodo spremembe stale že 37 milijonov evrov.