c S

Vlada danes znova o rebalansu

14.07.2011 07:42 Ljubljana, 14. julija (STA) - Vlada bo danes nadaljevala obravnavo predloga rebalansa državnega proračuna za leto 2011. Z razpravo je začela prejšnji teden, a so bila potrebna še nekatera usklajevanja. Minister za finance Franc Križanič je sicer napovedal, da naj bi vlada danes brez večjih razprav rebalans že potrdila.

Konkretne številke uradno niso znane, gre pa pri rebalansu glede na sprejeti proračun po Križaničevih besedah za precejšnje zmanjšanje. Zmanjšanje proračunskih izdatkov je potrebno zaradi manjše nominalne rasti bruto domačega proizvoda (BDP) od pričakovane in zaradi dodatnega varčevanja, ki je posledica padca pokojninske reforme.

V izhodiščih za rebalans je vlada predvidevala znižanje odhodkov za 455,5 milijona evrov. Kljub temu znižanju pa naj bi bili letošnji proračunski odhodki še vedno za tri odstotke višji kot leta 2010. Po izhodiščnih predlogih naj bi po novem znašali 9,561 milijarde evrov.

Vlada želi z rebalansom oklestiti tiste izdatke, ki nimajo neposredne zakonske podlage oz. niso z zakonom neposredno predpisani. Izvesti želi optimizacijo zlasti na področju stroškov za blago in storitve.

Kot je prejšnji teden poudaril predsednik vlade Borut Pahor, je rebalans potreben, če želi Slovenija doseči 4,6-odstotni proračunski primanjkljaj in javnofinančni primanjkljaj v višini 5,5 odstotka BDP, hkrati pa javni dolg države zadržati pod 45 odstotki BDP.

Vlada naj bi ob rebalansu pripravila tudi dopolnitve zakona o interventnih ukrepih. Zdaj že nekdanja ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs je v začetku junija napovedala, da bodo v zakonu določili absolutno prepoved zaposlovanja v javnem sektorju.

Člani vlade pa se bodo seznanili tudi z informacijo o škodi v kmetijstvu po neurjih s točo na Kozjanskem in Obsotelju.