c S

Čas je za odvetnike

14.07.2011 07:42 Ljubljana, 13. julija (STA) - Davčna uprava skoraj dve leti opravlja poglobljene davčnoinšpekcijske preglede pri izbranih skupinah zavezancev. Na nobenega se ni pripravljala toliko časa kakor na preverjanje odvetniških pisarn. Nazadnje ji je vrata odprlo mnenje informacijske pooblaščenke, za Delo piše Katarina Fidermuc.

Informacijska pooblaščenka nadzornikom ni na stežaj odprla predalov v odvetniških pisarnah, ampak je pravice davčne uprave omejila: spisov o strankah njeni inšpektorji ne bodo smeli brati, ampak bodo imeli na voljo popise, tako da bodo vedeli, katere storitve so opravljali za stranke.

Vsekakor je zanimivo, da so v krogih, ki se ukvarjajo z davčnimi zakoni in zavezanci, celo nekoliko dvomili, ali bo davčna uprava zares prišla do odvetnikov. Po poglobljenih davčnoinšpekcijskih pregledih pri gostincih, svečarjih, avtomehanikih, cvetličarjih in ponudnikih storitev za osebno nego so na davčno upravo leteli očitki, češ da nadleguje majhne ribe, k velikim pa si ne upa. Dohodninska statistika kaže, da je v najvišjem dohodninskem razredu le 56 odstotkov odvetnikov in notarjev, in to je eden od podatkov, ki je davčno upravo spodbudil k poglobljenemu nadzoru nad to skupino zavezancev.

V očeh slovenskega človeka je odvetnik najbrž bogat človek, zato si ni težko predstavljati, da so velika tudi pričakovanja državljanov v povezavi z davčnim pregledom pri njih. Morda pa bodo vsi davčno premalo natančni odvetniki do 1. oktobra izkoristili možnost za davčno samoprijavo in bo zgodbe tako hitro konec, meni komentatorka.