c S

DZ sprejel novelo zakona o vzpostavitvi etažne lastnine

14.07.2011 07:42 Ljubljana, 13. julija (STA) -Državni zbor je s 45 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o vzpostavitvi etažne lastnine na predlog pridobitelja posameznega dela stavbe in o določanju pripadajočega zemljišča k stavbi. Novela odpravlja ovire sodišč za hitrejše in lažje opravljanje postopkov vpisa etažne lastnine in določitve funkcionalnega zemljišča pri stavbah.

V vseh poslanskih skupinah so noveli zakona že na današnji predstavitvi stališč napovedali podporo.

Novela odpravlja ovire, ki so jih zaznala sodišča pri triletnem izvajanju zakona, s ciljem omogočiti uspešno dokončanje postopka za vzpostavitev etažne lastnine s sodno odločbo na predlog pridobitelja posameznega dela stavbe in postopka za določanje pripadajočega zemljišča.

Tako odpravlja nevarnost zavlačevanja ali oviranja postopka zaradi izvajanja vzporednega postopka katastrskega vpisa po zakonu o evidentiranju nepremičnin, na podlagi česar bodo postopki hitrejši. Bistvena novost v noveli je tudi, da se z namenom olajšanja dela razširi krog udeležencev na upravnika in občine.

Pomembna novost je še amortizacija listin, ko posamezniki ob vpisu v zemljiško knjigo ne razpolagajo z izvirnikom listine, iz katerih izvira njihova pravica, ampak s kopijami. Do sedaj je potekal ločen postopek, v katerem se je taka kopija amortizirala in pridobila status za sposobnost za vpis v zemljiško knjigo. Novela predvideva, da bo ta postopek izveden enovito v okviru postopka ugotavljanja oziroma vzpostavitve etažne lastnine.

Novela določa tudi prednostno obravnavo na sodiščih za vse začete postopke do leta 2013. Z vsem tem bodo prispevali k usklajevanju evidenc v zemljiški knjigi, ki se nanašajo na etažno lastnino z dejanskim stanjem.