c S

DZ sprejel noveli zakonov o davku od dohodkov pravnih oseb in Banki Slovenije

14.07.2011 07:39 Ljubljana, 13. julija (STA) - DZ je sprejel novelo zakona o davku na dohodke pravnih oseb, katerega cilj je z davčnim ukrepom podpreti oziroma olajšati izvajanje poslov posojanja lastnih dolžniških vrednostnih papirjev, ki jih izvede država. Poslanci so sprejeli tudi novelo zakona o Banki Slovenije, s katero se zakon usklajuje z novelo zakona o finančnih zavarovanjih.

Cilj novele zakona o dohodku pravnih oseb je določiti nedvoumno davčno ureditev v zvezi z zagotavljanjem finančne stabilnosti v območju evra oziroma zagotoviti tudi za začasni mehanizem za stabilnost evra ureditev v okviru pogodbe za stalni mehanizem za stabilnost evra.

Novela določa dve poglavitni rešitvi, ki se nanašata na oprostitev od izračuna, odtegnitve in plačila davčnega odtegljaja od dohodkov, ki izvirajo v Sloveniji.

V skladu s prvo bodo iz obdavčitve na viru izvzeta plačila, ki jih v skladu z zakonom o javnih financah plača Slovenija. Gre za plačilo, ki ga mora izplačati država kot nadomestilo za polog, ki ga mora oseba, ki si izposodi slovenske dolžniške vrednostne papirje, položiti ob sami izposoji.

Druga poglavitna rešitev se nanaša na izvzetje od davčnega odtegljaja pri morebitnih plačilih iz naslova poroštva države, ki temeljijo na zakonu o poroštvu Slovenije za zagotavljanje finančne stabilnosti v evrskem območju v okviru začasnega mehanizma za stabilnost evra.

Če bi morala Slovenija poravnati določeno obveznost posebni družbi, ki v imenu držav z evrom izvaja začasni mehanizem za stabilnost evra, bi v bistvu morala po splošnih pravilih odtegniti davek, vendar vlada ocenjuje, da to ne bi bila ustrezna in primerna rešitev

Z novelo zakona o Banki Slovenije medtem vpisi v register finančnega premoženja ne bodo imeli več konstitutivnih učinkov oziroma ne bodo več predpostavka za veljavnost pogodbe o finančnem zavarovanju, temveč bo register le še evidenca o vzpostavljenem zavarovanju. Zavarovanje bo nastalo izven registra.

S tem se zakon o Banki Slovenije v določbah, ki urejajo register finančnega premoženja, usklajuje z novelo zakona o finančnih zavarovanjih, sprejeto aprila, ki v pravni red prenaša direktivo EU o dogovorih o finančnih zavarovanjih. Ta določa za nedopustno, da dejstvo vpisa v register finančnega zavarovanja predstavlja predpostavko veljavnosti pogodbe o finančnem zavarovanju.