c S

Bruselj opredelil možnosti za evropski sistem za sledenje financiranja terorizma

14.07.2011 07:38 Bruselj, 13. julija (STA) - Evropska komisija je danes predstavila možnosti za vzpostavitev evropskega sistema za sledenje financiranja terorističnih dejavnosti. Ukrepanje na tem področju so v Evropskem parlamentu lani postavili kot pogoj za podporo sporazumu EU in ZDA o izmenjavi bančnih podatkov, imenovanem Swift. V parlamentu so se na predloge komisije odzvali različno.

EU in ZDA sta konec junija lani podpisali sporazum o obdelavi in posredovanju podatkov o finančnih plačilih za namene programa za sledenje financiranja terorističnih dejavnosti. Sporazum je nato po potrditvi v Evropskem parlamentu začel veljati 1. avgusta lani.

V skladu z dogovorom v EU je Svet, v okviru katerega odločajo države članice EU, pozval Evropsko komisijo, naj v enem letu po uveljavitvi sporazuma med EU in ZDA, torej do avgusta letos, predloži pravni in tehnični okvir za vpogled v podatke na ozemlju EU.

Komisija je v skladu z dogovorom danes predstavila sporočilo o možnostih za evropski sistem za sledenje terorističnih dejavnosti, ki je prvi korak h konkretnim predlogom. V njem je komisija opredelila dva glavna cilja za evropski sistem.

Prvi je, da bi moral prispevati k omejitvi količine osebnih podatkov, ki se prenesejo v ZDA. Drugi pa je, da bi moral pomembno okrepiti prizadevanja za prekinitev dostopa teroristov do financiranja in materialov ter k spremljanju njihovih transakcij.

Sporočilo po navedbah komisije jasno nakazuje ključna vprašanja, na katera je treba odgovoriti pred vzpostavitvijo takšnega sistema. Gre za vprašanja o spoštovanju temeljnih pravic Evropejcev, o varstvu in varnosti podatkov, operativnem obsegu sistema ter stroških.

Odzivi iz Evropskega parlamenta so različni. V največji politični skupini, konservativni Evropski ljudski stranki (EPP), so dejali, da je komisija upoštevala njihove glavne zahteve, da je obdobje hrambe podatkov strogo omejeno in da državljani dobijo pregledne informacije.

Te zahteve so bile za EPP pogoj za podporo sporazumu Swift. "Cilj je konec prenašanja podatkov ZDA," so dejali v EPP. Zato Evropa po navedbah EPP potrebuje svoj sistem. V skupini pozivajo, naj neodvisen evropski sistem začne delovati do konca leta.

V drugi največji politični skupini, skupini evropskih socialistov (S&D), pa z možnostmi, ki jih je predstavila komisija, niso zadovoljni, češ da je daleč od obljubljenega pravnega in tehničnega okvira. Komisija tako ni izpolnila njihovih zahtev v zameno za podporo Swiftu.

Mnenje Evropskega parlamenta je pomembno, saj je ta enkrat že zavrnil že dosežen sporazum EU in ZDA o posredovanju bančnih podatkov v sklopu boja proti terorizmu, ker ta po oceni poslancev ni dovolj upošteval pravic evropskih državljanov.