c S

VS ZN podprl članstvo Južnega Sudana v Združenih narodih

14.07.2011 07:36 New York, 13. julija (STA) - Varnostni svet Združenih narodov je danes Generalni skupščini ZN priporočil, naj Južni Sudan sprejme med član Združenih narodov. Generalna skupščina bo o tem odločala v četrtek, z današnjim priporočilom VS ZN pa bo glasovanje verjetno samo formalnost in bo Južni Sudan v četrtek postal 193. član ZN, poročajo tuje tiskovne agencije.

Južni Sudan je postal neodvisna država v soboto po petih desetletjih konfliktov s severom, ki so zahtevali na milijone življenj.

VS ZN je v danes sprejeti resoluciji izrazil zadovoljstvo, da se je Južni Sudan zavezal spoštovanju ciljev in načel Ustanovne listine ZN ter uresničitvi vseh obveznosti, ki iz nje izhajajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je še povedal zunanji minister Nemčije, ki trenutno predseduje VS ZN, Guido Westerwelle, se že veselijo, ko bo Južni Sudan postal član ZN in bodo lahko sodelovali z njegovimi predstavniki.

Novo državo so priznale že številne države, med drugim Sudan, ZDA, Velika Britanija, Francija, pa tudi Slovenija. Njen nastanek so pozdravile in ji ponudile pomoč tudi številne druge države, med njimi Kitajska in Rusija, mednarodna skupnost in Evropska unija.

Južni Sudan je sicer ena najrevnejših držav na svetu kljub velikim zalogam nafte.