c S

V prvem polletju skoraj za četrtino več patentnih prijav

13.07.2011 15:00 Ljubljana, 13. julija (STA) - Pri Uradu RS za intelektualno lastnino je bilo v prvi polovici leta vloženih 241 patentnih prijav, kar je 23 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, so danes sporočili z omenjenega urada.

Delni razlog za porast števila nacionalnih patentnih prijav so po navedbah urada finančni in drugi ukrepi, ki jih je sprejela država za spodbujanje inovativnosti, deloma pa je zanj zaslužen tudi urad s svojimi prizadevanji za dvig osveščenosti o pomenu varstva intelektualne lastnine.

V okviru skupnega projekta z Evropskim patentnim uradom, imenovanim Prva i - prva informacija o intelektualni lastnini za mala in srednja podjetja, strokovnjaki urada pomagajo podjetnikom odkriti najboljše možnosti varovanja njihovega znanja s pravicami intelektualne lastnine. V okviru te storitve je bilo zaključenih devet primerov oziroma 50 odstotkov več kot lani, šest pa jih še teče.

V uradu še navajajo, da se je zvišalo tudi število zahtev za vpis evropskega patenta v register urada, s čimer ta začne veljati tudi v Sloveniji. Urad je prejel 926 takih zahtev, za sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani, kar kaže na povečano zanimanje tujcev za varstvo pravic v Sloveniji. Zahtev za podelitev dodatnega varstvenega certifikata za zdravila oziroma fitofarmacevtska sredstva pa je bilo vloženih za 55 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, samo pet.