c S

V tožbi SDS proti Delu sodnica Delu naložila javno opravičilo in 10.000 evrov odškodnine

13.07.2011 13:40 Ljubljana, 13. julija (STA) - Sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča Božena Novak je v tožbi SDS proti časopisni hiši Delo zaradi člankov glede posla s Patrio v sodbi odločila, da se mora Delo opravičiti in plačati 10.000 evrov odškodnine, je za STA pojasnil zagovornik Dela Stojan Zdolšek. Zadovoljen je z znižanjem zahtevane odškodnine 300.000 evrov, a napoveduje pritožbo.

Kot pojasnjuje Zdolšek, namreč po njihovem mnenju dokazna ocena sodišča ni pravilna. "Imamo kar nekaj tehtnih pomislekov, ki jih bomo v pritožbi uveljavili," je napovedal.

SDS se je za tožbo odločil, potem ko je novinar Dejan Karba v Delu novembra 2009 zapisal, da se je po podatkih finskih preiskovalcev denar ob sklepanju posla s patrijami stekel v SDS. To naj bi novinarju potrdil vodja finskih preiskovalcev Kaj Erik Björkqvist, kar pa je finski kriminalist zanikal. Zatrdil je, da nimajo nobenih dokazov, da je denar iz Patrie končal v kateri koli stranki ali pri katerem koli članu stranke. V SDS so zahtevali 300.000 evrov odškodnine in javno opravičilo.

Novakova je na naroku pred enim mesecem pojasnila, da je zahteve po dodatnem dokazovanju zavrnila. Tako tožena kot tožeča stranka sta temu ugovarjali. Zagovornik časopisne hiše Delo je sodišču očital kršenje zakona o kazenskem postopku s tem, ko ni zaslišalo nekdanjega odgovornega urednika Dela Darijana Koširja. Zagovornica SDS Nina Zidar Klemenčič pa je ugovarjala, saj sodišče ni naložilo pridobitve izračuna trženja oglasnega prostora v zanje sporni izdaji Dela. S tem bi po njenem mnenju lahko natančneje določili višino odškodnine.