c S

Zaključen še drugi postopek med Koržetom in Elanom

13.07.2011 13:40 Ljubljana, 13. julija (STA) - Sodnica Jelka Rozman je na ljubljanskem okrožnem sodišču danes zaključila postopek v primeru nekdanjega prvega moža Elana Uroša Koržeta proti Elanu za izplačilo nagrade za vodenje družbe. Ker sta obe stranki vpleteni še v dva pravna spora, ju je Rozmanova pozvala k splošni poravnavi, vendar sta tako tožeča kot tožena stran njen predlog zavrnili.

Rozmanova je na današnjem naroku uvodoma pojasnila, da sama ni seznanjena z vsemi podrobnostmi preostalih pravnih sporov med Koržetom in Elanom, vendar se ji zdi smiselno, da bi med njima prišlo do splošne poravnave. Rozmanova je namreč prepričana, da bo ne glede na njeno odločitev prišlo do pritožbe, zato se ji zdi smiselno, da se s spori konča.

Ker sta zagovornika obeh vpletenih strank zavrnila možnost poravnave, je Rozmanova zaključila dokazni postopek, o upravičenosti Koržetovega zahtevka za izplačilo približno šestih milijonov evrov nagrade za vodenje podjetja med leti 2001 in 2004 pa bo odločila v treh mesecih.

Koržetova zagovornica Irena Polak Remškar je na današnjem naroku pojasnila, da splošna poravnava med Koržetom in Elanom trenutno ni mogoča, saj Elan trenutno nima nadzornega sveta, ki bi lahko odločal o poravnavi. Prav tako se s poravnavo ni strinjal Elanov zagovornik Miran Kos.

Oporekal je tudi sodničini odločitvi, da ni potrebno ponovno izvedensko mnenje o Koržetovi upravičenosti do izplačila nagrade. Prav tako se ni strinjal z njeno odločitvijo, da se dokazni postopek zaključi brez ponovnega zaslišanja nekdanjega predsednika nadzornega sveta Elana Jožeta Jaklina, ki je podpisal Koržetovo pogodbo.

Polak Remškarjeva je ob tem poudarila, da se Jaklin najbrž ne spomni vseh podrobnosti iz leta 2001, ko je podpisal pogodbo, poudarila pa je tudi, da je Jaklin sam podpisal pogodbo, tako da je moral biti takrat seznanjen z njenimi podrobnostmi.

Rozmanova je ob zaključku dejala, da je težko odločati o upravičenosti do nagrad v preteklosti, saj so se razmere po njenem mnenju močno spremenile.

Na kranjskem sodišču se je sicer v torek zaključil postopek, v katerem Elan od Koržeta in nekdanjega finančnega direktorja Januša Šefmanaterja zahteva 7,7 milijona evrov odškodnine, ker naj bi podjetju z domnevno zgrešenimi naložbami naredila veliko škodo. O upravičenosti 7,7 milijona evrov visokega odškodninskega zahtevka bo sodnica Gordana Indihar Veličković, ki je stranke prav tako pozvala poravnavi, razsodila jeseni.

Nadaljuje pa se pravni spor Koržeta proti Elanu za izplačilo menedžerske nagrade za prestrukturiranje družbe v letu 2000. Ljubljansko sodišče je v drugem sojenju na prvi stopnji maja letos, sedem let po vložitvi tožbe, določilo odškodnino v višini 400.000 evrov, medtem ko je Korže s prvo tožbo kot nagrado za prestrukturiranje družbe zahteval 2,1 milijona evrov. Vendar se je Elan na odločitev sodišča pritožil.