c S

Poslanske skupine napovedale podporo noveli zakona o vzpostavitvi etažne lastnine

13.07.2011 14:47 Ljubljana, 13. julija (STA) - Vse poslanske skupine so napovedale podporo noveli zakona o vzpostavitvi etažne lastnine na predlog pridobitelja posameznega dela stavbe in o določanju pripadajočega zemljišča k stavbi. Ta med drugim odpravlja ovire, da bodo sodišča lažje in hitreje opravila postopke vpisa etažne lastnine in določitve funkcionalnega zemljišča pri stavbah.

Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Boštjan Škerlec je v predstavitvi novosti dejal, da se odpravlja nevarnost zavlačevanja ali oviranja postopka zaradi izvajanja vzporednega postopka katastrskega vpisa po zakonu o evidentiranju nepremičnin, kar bo pomenilo, da bodo postopki hitrejši. Druga novost je ta, da se z namenom olajšanja dela razširi krog udeležencev na upravnika in občine.

Škerlec je med novostmi izpostavil tudi amortizacijo listin, ko posamezniki ob vpisu v zemljiško knjigo ne razpolagajo z izvirnikom listine, iz katerih izvira njihova pravica, ampak s kopijami. Do sedaj je potekal ločen postopek, v katerem se je taka kopija amortizirala in pridobila status za sposobnost za vpis v zemljiško knjigo. Novela pa predvideva, da bo ta postopek izveden enovito v okviru postopka ugotavljanja oziroma vzpostavitve etažne lastnine. Novela pa določa tudi prednostno obravnavo na sodiščih za vse začete postopke do leta 2013. Z vsem tem bodo po besedah Škerleca prispevali k temu, da se bodo uskladile evidence v zemljiški knjigi, ki se nanašajo na etažno lastnino z dejanskim stanjem.

V vseh poslanskih skupinah so predlogu novele zakona napovedali podporo. V SNS, kot je povedala poslanka Sara Viler, so sicer opozorili, da se z nekaterimi novimi določbami tega zakona povozijo določbe že veljavnih zakonov in povzročijo neusklajenosti med njimi, kar pa bo po njihovem mnenju neposredno onemogočalo delovanje novega zakona. Miran Potrč pa je v imenu poslanske skupine SD poudaril, naj se ob tem novem zakonu dodatno sprejmejo vsi ukrepi, da se zagotovijo podlage za učinkovito izvajanje zakona.