c S

Pritisk na Murdochov medijski imperij na Otoku vse večji

13.07.2011 13:36 London/Washington, 13. julija (STA) - V luči pričakovanega glasovanja o prihodnosti medijskega imperija Ruperta Murdocha v Veliki Britaniji sta se tamkajšnja koalicija in opozicija očitno poenotili. Vse tri parlamentarne stranke naj bi se namreč po novem strinjale, da je treba Murdochov napovedani prevzem največje britanske plačljive satelitske televizije BSkyB preprečiti.

V torek zvečer so se v Londonu sestali predsedniki vseh treh parlamentarnih strank - konservativni premier David Cameron, vodja koalicijskih liberalnih demokratov Nick Clegg ter prvi mož opozicijskih laburistov Ed Miliband. Po navedbah neuradnih virov blizu vladi je bilo srečanje "pozitivno".

To po poročanju tujih tiskovnih agencij pomeni, da bodo tako torijci kot liberalni demokrati v parlamentu podprli predlog laburistov, v katerem bodo Murdochov imperij News Corporation pozvali, naj umakne ponudbo za nakup večinskega deleža BSkyB, dokler ne bo zaključena preiskava o vdiranju v telefone s strani novinarjev tabloida News of the World. Čeprav ta poziv ne bi bil pravno obvezujoč, bi pomenil pomembno krepitev pritiska na Murdocha.

Premier Cameron bo v zvezi s tem predvidoma danes popoldne nagovoril spodnji dom parlamenta. Premier je sicer že konec minulega tedna v parlamentu napovedal uvedbo neodvisne preiskave škandala in tudi širše preiskave o ureditvi na področju medijev v Veliki Britaniji. V minulih dneh so na dan prišle še nove umazane podrobnosti; spornih taktik naj bi se namreč posluževali tudi novinarji Sunday Timesa in Suna, njihova tarča pa je bil med drugim bivši premier Gordon Brown.

Francoska tiskovna agencija AFP medtem povzema pisanje ameriškega časnika Wall Street Journal, da naj bi News Corporation razmišljal o prodaji preostalih britanskih časnikov, ki so še v njegovi lasti. To so med drugim Sun, Sunday Times in Times of London, potem ko je tabloid News of the World nazadnje izšel v nedeljo.

Kot ob sklicevanju na neimenovane vire piše Wall Street Journal, pri News Corporation iščejo potencialne kupce za nakup njihove britanske založniške hiše News International. Zaradi slabega stanja na medijskem trgu naj bi sicer resnih kupcev ne bilo, pa tudi sam Murdoch naj bi prodaji ne bil naklonjen, piše časnik, ki je sicer tudi sam v Murdochovih rokah.

Vse bolj pa se zdi, da se bo škandal z Otoka razširil tudi čez Atlantik. Viden ameriški senator, vodja senatnega odbora za trgovino Jay Rockefeller, je namreč pristojne organe v torek pozval k preiskavi, ali so se spornih praks, kot je vdiranje v telefone, posluževali tudi novinarji, zaposleni v ameriškem delu Murdochovega imperija. Če bi se izkazalo, da je bila tudi Američanom na ta način kršena pravica do zasebnosti, je Rockefeller pozval k neprizanesljivosti.