c S

Na Severnem Irskem drugo noč zapored nemiri

13.07.2011 13:34 Belfast, 13. julija (STA) - Po nemirih v noči na torek so na ulicah Belfasta in nekaterih drugih severnoirskih mest v noči na danes znova izbruhnili nasilni izgredi. Najnovejše nasilje na Severnem Irskem je, podobno kot v minulih letih, izbruhnilo ob tradicionalnem pohodu Oranovcev, ki se ga je v torek udeležilo več deset tisoč protestantov.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je sam pohod v torek minil brez večjih izgredov, razmere pa so se zaostrile kasneje. Spopadi med policisti na eni in jeznimi, večinoma mladimi katoliki na drugi strani so bili najhujši v Belfastu, do njih pa je prišlo tudi v Londonderryju, Antrimu in Downu.

Podobno kot že v noči na torek so tudi tokrat letele zažigalne bombe, kamenje in steklenice, policisti pa so proti protestnikom uporabili vodne topove in gumijevke, več so jih tudi aretirali. Na obeh straneh je bilo nekaj poškodovanih, še poroča dpa in dodaja, da so najmanj štirim policistom za krajši čas zagorele uniforme.

Na Severnem Irskem 12. julij predstavlja pomemben datum, saj se na tisoče protestantov iz reda Oranovcev takrat s pohodi spominja zmage protestantskega kralja Viljema Oranskega nad katoliškim kraljem Jakobom II. v bitki pri Boyni leta 1690.

Kljub relativnemu miru na Severnem Irskem, ki vlada od velikonočnega mirovnega sporazuma leta 1998, okoli 12. julija tako pogosto prihaja do izbruhov nasilja, ko skušajo katoliki preprečiti pohode.