c S

Preiskovalni sodnik zavrnil predlog NPU za hišno preiskavo pri Thalerju

13.07.2011 11:04 Ljubljana, 13. julija (STA) - Preiskovalni sodnik ljubljanskega okrožnega sodišča je zavrnil predlog Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), da pri nekdanjem evropskem poslancu Zoranu Thalerju zaradi domnevne korupcijske afere opravijo hišno preiskavo, danes poroča Delo.

Po navedbah Dela je sodnik takšen predlog NPU že maja zavrnil, ker menda niso bili utemeljeni niti procesni niti vsebinski razlogi, da bi opravili hišno preiskavo. Procesni razlogi naj bi temeljili na domnevni krajevni nepristojnosti ljubljanskega okrožnega sodišča, vsebinski pa na tem, da naj bi predlog NPU izhajal iz dokazov, ki so jih novinarji britanskega Sunday Timesa zbrali nezakonito. To pomeni, da je preiskovalni sodnik svojo odločitev sprejel na podlagi prepričanja, da niso podani utemeljeni razlogi za sum storitve kaznivega dejanja podkupovanja.

"Če je to res, je to pozitivna informacija, ki pomeni, da državni organi delajo strokovno," je za Delo dejal Thaler, ki se je skupaj s še tremi evropskimi poslanci na začetku leta zapletel v korupcijsko afero in pozneje odstopil. Thaler z uradnim podatkom o zavrnitvi hišne preiskave sicer ni seznanjen, prav tako ne njegov odvetnik Boštjan Penko.

Kot je dejal Thaler, pričakuje zaslišanje pri Evropskem uradu za boj proti goljufijam (Olaf) v "doglednem času". Ob tem je omenil, da se je pri španskem poslancu, ki je bil prav tako žrtev provokacije Sunday Timesa, postopek že končal, in sicer v prid poslancu.

Kot so za časnik pojasnili v Komisiji za preprečevanje korupcije, so bili po njihovih ocenah podani utemeljeni razlogi za sum kaznivega dejanja korupcije, zato so primer marca odstopili NPU in skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Po mnenju komisije vzbuja skrb dejstvo, da predkazenski postopek v tej zadevi poteka izrazito počasneje kot v drugih dveh državah, iz katerih prihajajo osumljenci v isti zadevi. "Pri tem se samo v Sloveniji na sodišču zatika že pri osnovnih preiskovalnih dejanjih v zelo zgodnji fazi predkazenskega postopka," so opozorili.

Zoper odločitev preiskovalnega sodnika ni pritožbe, kar pa ne pomeni, da je predkazenski postopek že končan. Lahko se bo nadaljeval, če bo NPU ponudil nove dokaze, ki bi privedli do novih preiskovalnih dejanj.

Kot je za Delo pojasnil Thalerjev odvetnik Penko, z odločitvijo preiskovalnega sodnika ni seznanjen, a se - če ta informacija drži - z njo strinja. Po njegovem mnenju tudi ni realno pričakovati, da bi pet mesecev po spornem dogajanju v Thalerjevih zasebnih prostorih v Sloveniji našli kakršen koli dokaz.

Afera z domnevnim podkupovanjem evroposlancev je izbruhnila po razkritju novinarjev britanskega Sunday Timesa, da so se pod krinko lobistov z nekaterimi poslanci v Evropskem parlamentu - poleg Thalerja še avstrijskega poslanca Ernsta Strasserja, romunskega poslanca Adriana Severina in njihovega španskega kolega Pabla Zalbo Bidegaina - dogovorili, da bodo ti v zameno za denar vložili določene amandmaje k evropski zakonodaji, dogovarjanje pa so posneli s skrito kamero.