c S

Sodišče EU zavrnilo tožbo Slovenije proti Evropski komisiji na področju subvencij

13.07.2011 07:57 Ljubljana, 12. julija (STA) - Splošno sodišče EU je zavrnilo tožbo, s katero je Slovenija izpodbijala sklep Evropske komisije, da iz evropskega financiranja izključi pet odstotkov sredstev za neposredna plačila na površine za leti 2004 in 2005 v skupnem znesku 1,5 milijona evrov.

Sodba za Slovenijo v prihodnosti sicer nima neposrednih finančnih učinkov, saj je bila petodstotna finančna korekcija že poračunana v preteklosti, prav tako pa ta sodba nima vpliva na višino sredstev, ki jih prejemajo slovenski kmetovalci, so danes sporočili iz Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.

Evropska komisija je Sloveniji marca 2009 izdala odločbo o finančni korekciji s pavšalnim petodstotnim popravkom neposrednih plačil v znesku nekaj manj kot 1,5 milijona evrov za leti 2004 in 2005.

Na sodišču izpodbijani sklep o finančni korekciji je komisija sprejela na podlagi revizijskega postopka, ki ga je v Sloveniji opravila marca 2005.

Komisija je Sloveniji očitala pomanjkljivosti v pristopu kontrole in uporabo nepravilnih metod in orodij pri meritvah kmetijskih površin - v Sloveniji takrat namreč še ni bil v uporabi merilni sistem z GPS-napravami.

Slovenija se z odločitvijo komisije o finančni korekciji ni strinjala. Ker niti dvostranski sestanek v okviru revizijskega postopka niti spravni postopek pred t.i. kociliacijskim organom nista prinesla omilitve stališč komisije, je Slovenija maja 2009 vložila tožbo proti komisiji na Splošnem sodišču EU.

V tožbi je komisiji očitala predvsem premajhen vzorec preverjanih tako imenovanih poljin. Obravnava v Luxemburgu, na kateri je Slovenijo zastopalo državno pravobranilstvo, je bila 1. februarja letos.

Sodišče, ki je sicer že v preteklosti za države članice EU postavilo zelo visok dokazni standard, ki državam članicam daje malo možnosti za uspeh, ugovorom Slovenije ni sledilo in je tožbo zavrnilo.