c S

Noveli zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji se obeta podpora

13.07.2011 07:47 Ljubljana, 12. julija (STA) - Noveli zakona o varstvu pred ionizirajočimi sevanji in jedrski varnosti, ki odpravlja nekatere vsebinske pomanjkljivosti dosedanjega zakona s ciljem učinkovite jedrske varnosti, se v DZ obeta podpora.

Na ministrstvu za okolje in prostor, ki je predlagatelj novele, tako poudarjajo, da se s predlaganimi spremembami ne posega v cilje osnovnega zakona, ki je ustrezno in učinkovito urejanje varstva pred ionizirajočimi sevanji in jedrske varnosti.

Kot je poslancem pojasnil minister za okolje Roko Žarnić, je bilo v času od zadnje spremembe zakona sprejetih več pravnih aktov EU, ki se v naš pravni sistem uvajajo tudi prek tega zakona. Večina predlaganih sprememb predstavlja redakcijske popravke.

Predlog med drugim prinaša tudi pravila glede omejitve pravice do stavke za osebje v jedrskih in sevalnih objektih, za tiste, ki prevažajo jedrske snovi ter za tiste, ki izvajajo fizično varovanje tovrstnih objektov.

Uvaja tudi določila o posebnih delovnih pogojih za javne uslužbence pristojnih organov za jedrsko in sevalno varnost. Za inšpektorje in uradne osebe predvidevajo stalno pripravljenost na domu ter urejajo nadurno delo ob izrednih dogodkih, zato da se zagotovi 24-urna razpoložljivost strokovnega osebja.

Jakob Presečnik (SLS) je poudaril, da je treba zaradi trenutno aktualnih vprašanj o jedrski varnosti v svetu do tovrstne problematike pristopati zelo strokovno, zato je kakovosten zakon o varstvu pred ionizirajočimi sevanji še toliko bolj pomemben. "S predlagano novelo se v slovenski pravni red vnašajo nekatere evropske direktive in se odpravljajo določene pomanjkljivosti. Velika večina je redakcijske narave, kljub temu pa se postavlja vprašanje preglednosti," je dejal in dodal, da pa so predlagane rešitve dobre in izboljšujejo jedrsko varnost kot varnost pred ionizirajočimi sevanji.

Novelo podpirajo tudi v DeSUS. Kot je pojasnil Franc Jurša, novela ureja nekatera pomembna vprašanja, ki jih ne ureja trenutni zakon, kot na primer pravica do stavke.

Zmago Jelinčič (SNS) je mnenja, da je novela potrebna, da so v njej nekatere rešitve dobre, ne pa vse. "Člen, ki govori o dostopu javnosti do podatkov, je preširoko odprt za javnost. Drugje v Evropi se javnost izključuje iz tega, da ne bi prišlo do panike," je pojasnil in se vprašal, zakaj zaradi javnega interesa ni stavka zaposlenih na tem področju prepovedana. Obenem želi, da bi bili zaposleni ne samo strokovno pač pa tudi psihofizično usposobljeni. "Šraufat ni problem, obdržat trezno glavo pri nekaterih dogodkih je nekaj drugega. Kaj pa če je nekdo manično depresiven," se je vprašal in novelo ocenil kot površno. Jo bodo pa v SNS vseeno podprli.

"Nesreče v preteklosti nas opominjajo na dejstvo, da jedrska varnost ni sama po sebi umevna," je spomnil Miran Jerič (LDS). Pojasnil je, da novela nekoliko omejuje pravico javnosti do dostopa nekaterih podatkov na področju varovanja, saj bi po njegovem mnenju razkritje vseh podatkov s tega področja lahko povzročilo paniko.

Silva Črnugelj (SD) je spomnila, da je ena pomembnejših novosti novele delna omejitev pravice zaposlenih do stavke, in sicer zaradi javnega interesa. Obenem pa je dodala, da bo novela urejala tudi prevoze virov ionizirajočih sevanj.

Rudolf Petan (SDS) pa je prepričan, da novela ne more narediti večje škode, zato ji v poslanski skupini ne bodo nasprotovali.