c S

Tretja obravnava novele o zaposlitveni rehabilitaciji invalidov na naslednji seji DZ

13.07.2011 07:54 Ljubljana, 12. julija (STA) - Poslanke in poslanci so danes s 50 glasovi za in štirimi proti sklenili, da vlada pripravi predlog novele zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov za tretjo obravnavo. Ta bo na naslednji seji zbora. Namen novele je slediti evropski uredbi, ki natančno opredeljuje, za katere namene se lahko uporabljajo državne oblike pomoči.

Sprejeli so dopolnilo vlade k 36. členu, ki predlaga črtanje na odboru za delo sprejetega dopolnila SDS. V skladu s prizadevanji SDS bi neporabljene državne pomoči, oblikovane in časovno razmejene do uveljavitve novele, lahko uporabljali kot do zdaj. Po predlaganih določbah vlade namreč odstopljenih prispevkov ne bi bilo več mogoče uporabljati za kritje izgube iz tekočega poslovanja in bolniške odsotnosti za zaposlene delavce.

Zavrnili pa so dopolnilo SDS k 38. členu, po katerem bi se novela začela uporabljati šele 1. julija 2012 in ne že 1. januarja 2012. V SDS so se za daljše prehodno obdobje zavzeli z namenom, da bi se invalidska podjetja lahko prilagodila novim določbam.

V SD, LDS, Zares, DeSUS, SLS in SNS so v današnji drugi obravnavi novele napovedali podporo predlogu. V SDS pa so sporočili, da bodo predlog podprli v primeru, če bo sprejeto njihovo dopolnilo za ustrezno prehodno obdobje. Državna sekretarka v ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak pa je opozorila, da bi v primeru nesprejetja vladnega dopolnila k 36. členu in sprejetja dopolnila SDS k 38. členu zavestno kršili evropsko uredbo.

Predlagana novela med drugim zaostruje nadzor nad izvajanjem kvotnega sistema zaposlovanja invalidov. Omogoča sankcioniranje kršiteljev v precej večjem obsegu kot do zdaj. Poleg tega bo zaostren nadzor nad pridobivanjem in porabo sredstev, ki jih prejmejo delodajalci zaradi zaposlenih invalidov. Predvidena pa je tudi možnost financiranja bruto plače invalidov v višini do 75 odstotkov.

Nova mreža izvajalcev zaposlitvene rehabilitacije za obdobje od 2010 do 2013, ki je bila sprejeta leta 2009, po navedbah vlade predvideva letno 1700 vključenih v storitve zaposlitvene rehabilitacije, ki jih bo na storitve napotil Zavod RS za zaposlovanje.

Izvajanje zaposlitvene rehabilitacije v okviru nove mreže se je začelo z marcem 2010, v obdobju od marca do oktobra 2010 pa je bilo do denarnih prejemkov za zaposlitveno rehabilitacijo upravičenih povprečno 247 invalidov mesečno.