c S

Zelena luč novemu zakonu o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami

13.07.2011 07:54 Ljubljana, 12. julija (STA) - Državni zbor je soglasno, z 80 glasovi podpore potrdil predlog zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami. Ta prvič definira tudi otroke z avtističnimi motnjami in sledi konceptu inkluzije otrok s posebnimi potrebami. Ob tem so zavrnili predlagana dopolnila, ki so jih vložile opozicijske stranke.

Ključna konceptualna smer v novem zakonu o pravicah otrok s posebnimi potrebami ostaja ista, in sicer čim širše vključevanje otrok s posebnimi potrebami v t. i. množične vrtce in šole ter zagotavljanje optimalnega razvoja v teh šolah.

Za tiste otroke, ki jim optimalnega razvoja ne morejo zagotoviti t. i. množične šole, pa so posebni zavodi, ki najbolj ustrezajo njihovim posebnim potrebam.

Predlog določa tri vrste dodatne strokovne pomoči: pomoč za premagovanje primanjkljajev, ovir, težav oz. motenj, svetovalno storitev in učno pomoč.

S predlaganim zakonom se določa nov postopek usmerjanja otrok s posebnimi potrebami. Med novostmi, ki jih prinaša zakon, je ta, da bo dokumentacija, ki je že na razpolago, vključena neposredno v postopek. Predpisano je tudi vodenje evidence. Poleg ministrstva za šolstvo bo za vodenje zbirk podatkov pristojen Zavod RS za šolstvo.

Novi zakon predpisuje tudi začasno odločbo, ki bo v nekaterih primerih pospešila postopek usmerjanja. Otroka bodo po noveli zakona v postopek usmerjanja bolj vključili. Predviden je pogovor z otrokom in z zagovornikom otrokovih pravic. Ko gre za usmerjanje otrok s čustvenimi in vedenjskimi motnjami, pa bolj vključujejo centre za socialno delo.

Zakon uvaja tudi tako imenovano mobilno službo. Zavodi, ki izvajajo strokovne naloge, bodo namreč organizirali strokovno in racionalno mrežo izvajanja dodatne strokovne pomoči v drugih vzgojno-izobraževalnih zavodih, je zapisano v predlogu zakona.