c S

ZDA kršijo človekove pravice vojaku Manningu iz afere WikiLeaks

13.07.2011 07:52 Washington/New York, 12. julija (STA) - Posebni poročevalec ZN za človekove pravice Juan Mendez je danes v Ženevi obtožil ZDA, da ovirajo njegovo delo in kršijo pravila ZN s tem, da mu ne omogočijo neoviranega dostopa do vojaka Bradleyja Manninga, ki je obtožen izdaje državnih skrivnosti organizaciji WikiLeaks.

Manning je na vojaškem sodišču obtožen, da je prekopiral in Wikileaksu predal dokumente iz vojn v Iraku in Afganistanu, predal pa naj bi tudi diplomatske depeše State Departmenta. V zaporu je že leto dni. Najprej je bil osem mesecev zaprt v bazi marincev Quantico v Virginiji, kjer je bil v samici 23 ur na dan in to pod strogimi pogoji, nakar so ga preselili v vojaški zapor v Kansasu.

Mendez je dejal, da ne more opravljati svojega dela, če bo ameriška vojska še naprej nadzirala vse njegove pogovore z Manningom, kar krši pravila ZN glede tovrstnih obiskov. Mendez pravi, da mu je ameriška vlada zagotovila, da z Manningom sedaj bolje ravnajo kot v Virginiji, vendar pa vztraja, da želi to tudi sam neovirano preveriti.

Zanima ga ali je ravnanje z Manningom preseglo meje dovoljenega in predstavlja mučenje oziroma okrutno in poniževalno ravnanje. Zaradi tega mora z vojakom govoriti brez nadzora, da bo lahko povsem iskren.

Postopke z Manningom so kritizirali tudi v ameriškem kongresu in demokratski kongresnik Dennis Kucinich je prejšnjemu obrambnemu ministru Robertu Gatesu grozil s tožbo. Zaradi tega je celo odstopil tiskovni predstavnik State Departmenta Philip Crowley, ki so se mu postopki zdeli kar neumno nepotrebno ostri.