c S

Assange na sodišču izpodbija odločitev o izročitvi Švedski

12.07.2011 14:22 London, 12. julija (STA) - Na višjem sodišču v Londonu se je danes začel prizivni postopek, s katerim poskuša ustanovitelj spletne strani WikiLeaks Julian Assange preprečiti svojo izročitev Švedski zaradi obtožb o spolnem napadu.

40-letni Assange izpodbija februarsko odločitev sodišča o izročitvi in trdi, da bi bile s tem kršene njegove človekove pravice. Avstralec, ki je od aretacije decembra lani v Londonu v hišnem priporu, prav tako trdi, da so obtožbe proti njemu politično motivirane. Obravnava bo potekala še v sredo, kdaj bosta sodnika objavila odločitev, pa še ni znano, poročajo tuje tiskovne agencije.

Assangea na sodišču zastopa vodilni britanski odvetnik za človekove pravice Gareth Pierce, ki je že napovedal, da bo primer posredoval Evropskemu sodišču za človekove pravice v Strasbourgu.

Če bo Assange izročen, bo moral na Švedskem odgovarjati na obtožbe o spolnem napadu in posilstvu na dve ženski, ki naj bi ju zagrešil avgusta lani v Stockholmu.

Assange je konec lanskega leta povzročil pravi vihar z objavo ameriških diplomatskih depeš na spletni strani WikiLeaks, ki med drugim razkrivajo podrobnosti ameriške vojne proti terorizmu in odnose med velesilami ter pikantne podrobnosti o posameznih politikih.