c S

Zalar: Razpis za slovenskega člana arbitražnega sodišča v petek

12.07.2011 14:23 Ljubljana, 12. julija (STA) - Ministrstvo za pravosodje bo v petek objavilo razpis za slovenskega člana arbitražnega sodišča, ki bo dokončno razsodilo o meji med Slovenijo in Hrvaško, je danes ob obisku višjega sodišča, višjega delovnega in socialnega sodišča ter upravnega sodišča v Ljubljani napovedal minister za pravosodje Aleš Zalar.

V skladu z arbitražnim sporazumom bo arbitražno sodišče štelo pet članov. Slovenija in Hrvaška po 2. členu sporazuma imenujeta vsaka enega nacionalnega člana sodišča, tri - predsednika in dva člana - pa sporazumno izbereta s seznama mednarodnopravnih strokovnjakov, ki ga določita predsednik Evropske komisije in član Evropske komisije, odgovoren za širitev.

Sodišče bi lahko z delom začelo približno leto dni po začetku postopkov, predvidenih v arbitražnem sporazumu. Ti bodo stekli šele po podpisu hrvaške pristopne pogodbe z EU, ki ga je pričakovati do konca leta.

Na razsodbo arbitražnega sodišča, ki bo določilo potek meje med Slovenijo in Hrvaško na kopnem in morju, stik Slovenije z odprtim morjem ter režim za uporabo ustreznih morskih območij, bo najverjetneje treba počakati najmanj dve leti po tem, ko bo začelo z delom.

Arbitražni sporazum Slovenijo in Hrvaško je bil podpisan 4. novembra 2009 v Stockholmu, DZ ga je ratificiral 19. aprila 2010, na referendumu 6. junija 2010 pa so ga potrdili tudi volivci. Do izmenjave not med državama je prišlo 25. novembra lani, s čimer je sporazum postal mednarodno-pravno zavezujoč za obe državi. 25. maja letos pa sta državi arbitražni sporazum še registrirali pri generalnem sekretarju ZN, kot to zahteva ustanovna listina ZN, pa tudi sam arbitražni sporazum.